Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2020. június 6., szombat

Hagyományos nyári lángos



A kefíres lángos mellett ezt a hagyományos receptet szoktam még használni, mindkettőt nagyon szeretjük. Az eredeti receptet Limaránál olvastam.

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • két kiskanál só
  • csipetnyi cukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • kb 4 dl langyos víz
  • 2 evőkanál olaj
Tejföl, sajt, fokhagyma a tetejére. 

  1. Az élesztőt felfuttatjuk kevés cukrozott langyos vízben.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, sót, a maradék langyos vizet. Robotgéppel elkezdjük dagasztani, majd amikor a tészta összeállt, hozzáadjuk a 2 kanál olajat is. 
  3. Lágy, még enyhén ragacsos tésztát kapunk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát ágyúrjuk, majd 8 egyenlő részre osztjuk és gombócokat formázunk. Én egy olajjal megkent tálcára szoktam sorakoztatni őket, és még 5 percig pihentetem. Ha túl sokat kelesztjük, sütés közben nagyon megszívja magát olajjal. 
  5. A gombócokat olajos kézzel óvatosan kinyújtjuk, majd bő olajban, közepes lángon kisütjük. A hólyagos lángos titka, hogy a szélét néhányszor megemelgetjük  és helyenként a tésztát megpróbáljuk az olaj alá nyomkodni. Én egy hosszú húsfogót szoktam használni. :)
  6. A kisült lángosokat papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk a felesleges olajat, majd ízlés szerint tálaljuk. Nálunk még mindig a hagyományos, fokhagymával megkent, sajtos tejfölös a menő! :)))





Szép nyarat kívánok!

5 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták lettek! Nálunk is kedvenc a lángos, főleg hogy a férjem süti, és nem nekem kell 😊😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oh, akkor neked isteni dolgod van! Én sütni utálom a legjobban, minden tiszta olaj..de hát, imádjuk!🙂🙂

      Törlés
  2. Nagyon guszta az elmúlt héten sütöttem én is de most is szívesen elfogadnám. Nagyon aranyos a blogfejléced gondolom a lánykád van a képen?

    VálaszTörlés
  3. Ó, de elfogadnám most én is! A lánykád csuda édes!

    VálaszTörlés