Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2020. június 23., kedd

Rákóczi túrós





Azt hiszem ezt a süteményt nem kell senkinek bemutatni! :) Gyerekkorom egyik kedvence, ha cukrászdába mentünk, mindig ezt kértem. Nem is értem, miért nem szántam rá magam korábban, pedig évente mindig előkerült, hogy na, most tutira megsütöm...aztán elmaradt.
 Lehet attól tartottam, hogy nem sikerül azt az ízvilágot eltalálni, amire emlékszem és csalódás lesz. Jómagam nem vagyok egy nagy túró fan, ritkán eszem túrós dolgokat, ha igen, akkor is inkább juhtúrót. Szóval többszörös hátrányból indult a dolog, de azt hiszem sikerült megugrani. Rengeteg recept elolvasása után állítottam össze a sajátomat, egy nem túl tömény, lágy krémű, kevésbé édes sütit álmodtam meg, jó kis házi baracklekvárral. Azt hiszem sikerült. Külalakra még lehet csiszolni rajta, de ízre, állagra nagyon finom lett.
A hosszas bevezető után jöjjön a recept. Nem kell megijedni, sok a hozzávaló, de egyáltalán nem nehéz elkészíteni! Bátran próbáljátok ki...:)))

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg lágy vaj
  • 15 dkg cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 csipetnyi só
  • 1 zacskó sütőpor

Hozzávalók a krémhez:

  • 75 dkg tehéntúró (nálam félzsíros)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 közepes citrom reszelt héja és  fél citrom leve
  • 3 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál dara

Kell még baracklekvár, illetve a tetejére a 4 tojásfehérje + 15 dkg porcukor

Az adagok egy 26 x 37 cm-es (belső méret) tepsire vonatkoznak. 

  1. A tésztához a hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd 20 percre betesszük a hűtőbe. Én kézzel gyúrtam, de lehet  persze robotgéppel is. Ha nagyon nem akarna összeállni, egy evőkanál tejfölt adhatunk hozzá.
  2. Közben elkészítjük a túrókrémet. A túrót egy nagy tálba tesszük, villával kissé átnyomkodjuk, hozzáadjuk a két tojássárgát, porcukrot, belereszeljük a citrom héját és hozzáadjuk a fél citrom levét is. Végül belekeverjük a tejfölt és a darát is. Addig keverjük, míg jó krémes állagú nem lesz. 
  3. A tésztát kinyújtjuk tepsi méretűre. Én mostanában két sütőpapír segítségével nyújtom a tésztákat, így garantáltan nem ragad le sem a deszkára, sem a sodrófára és külön lisztezni sem kell.  A végén pedig könnyű sütőpapírral együtt átemelni a tepsibe. 
  4. A tésztát 170 fokos előmelegített sütőben légkeveréses módban 12 percig elősütjük.
  5. Ezután vékonyan megkenjük pár evőkanál lekvárral, nem kell nagyon sok, hiszen a tetejére is az kerül.
  6. A lekváros rétegre jön a citromos habos túrókrém.
  7. A tésztát visszatesszük további 20 perce a sütőbe.
  8. Míg sül a tészta, kemény habbá verjük a 4 tojásfehérjét a porcukorral. Először csak a fehérjéket kezdjük verni, majd amikor kezd szépen fehéredni, fokozatosan adagoljuk a porcukrot. 
  9. Miután letelt a 20 perc, kivesszük a sütit a sütőből, pár percig hagyjuk hűlni. A habot egy habzsákba kanalazzuk, majd átlósan csíkokat húzunk a túrókrémre. A közökbe kiskanál segítségével lekvárt kanalazunk. Készíthetjük úgy is, hogy lekenjük az egészet lekvárral és utána húzzuk a fehérjehabot. Ha nincs habzsákunk, egy uzsonnás zacsi is megteszi, aminek a csücskét picit levágjuk. :)
  10. Végül további 15-20 percre visszatesszük a sütőbe, 150 fokra. Ha már enyhén barnul a teteje, készen van. A tepsiben hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük. 






Jó sütögetés kívánok! 
Ha ízlett, örülnék, ha hagynál egy kommentet! 

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett! Nálunk is kedvenc ez az édesség 😋

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta! Család kedvence nálunk is elég ritkán inkább csak nagyobb ünnepek alkalmával szoktam ezt sütni! Baracklekvárod nagyon csábítóan kukucskál:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! A lekvárt anyum készítette!🙂❤

      Törlés