Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2020. július 3., péntek

Pörkölt, szaftjában főtt burgonyával



Jobb címet nem találtam neki.....:))) Ez az étel isteni, nem tudom máshol hogy hívják, de gyakorlatilag egy pörkölt, amiben megfőzzük  a végén a burgonyát.  Így tökéletesen átveszi az ízeket és ettől lesz sokkal finomabb, ízesebb. A hús bármilyen lehet, én most pulykacombot használtam, máskor soványabb tarjából vagy lapockából készítem. Ez most kicsit különlegesebb ízvilágot kapott, volt itthon még egy kis üveg paradicsomos chilis chutney (Lidl), abból tettem egy jó evőkanálnyit. :))

Hozzávalók: 

  • 1 kg hús ( nálam pulykacomb) 
  • 2 nagy fej hagyma
  • 1 nagyobb paprika
  • 1 paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál gulyáskrém ( elhagyható)
  • 1 evőkanál paradicsomos chilis chutney ( elhagyható)
  • só, bors, majoranna
  • 3-4 evőkanál olaj
  • kb 70 dkg burgonya (nálam 4 közepes méretű)

  1. Az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikát, paradicsomot, átkeverjük, majd a zúzott fokhagymát is beletesszük. Levesszük a tűzről és adunk hozzá kb 1 jó evőkanálnyi pirosparikát. 
  2. Ezután beletesszük a felkockázott husit, sózzuk, ízlés szerint borsozzuk, megszórjuk majoránnával. Én nagyon szeretem , így két jó nagy csipetet teszek bele. Végül hozzákeverjük még a gulyáskrémet és a chutneyt is. Utóbbitól enyhén édeskés, pikáns ízt kap. 
  3. Felöntjük kicsivel több vízzel, mitn ami éppen ellepi és fedő alatt takarékon puhára főzzük. A pulykahusinál ez kb 50-60 perc, sertésnél kicsivel több.
  4. Amikor már puha a hús, hozzáadjuk a megpucolt, negyedelt burgonyát, az elfőtt vizet pótoljuk, és puhára főzzük. Ez még kb 10-15 perc, burgonyától függően. 
  5. Savanyúsággal tálaljuk. 



6 megjegyzés:

  1. Nagyon-nagyon guszta😋 én is hasonkóan csinálom a pörköltet, cak zsírral, és majoránna nélkül. De egyszer majd kipróbálom, amúgy szeretjük ezt a füszert.
    Krumplit van hogy én is főzök bele, ha nem csinálok mellé nokedlit. De otthon Anyukám mindig így készítette, krumplival, nagyon szerettem. Jó sűrű volt a szaftja, de akkor még a húsok is mások voltak...
    Nagyon finom lehetett ez a pörkölted!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finomat főztél, majdnem mint egy krumpligulyás csak nincs benne zöldség!

    VálaszTörlés
  3. Pincepörkölt lenne? Mindegy, nagyon finom tud lenni.

    VálaszTörlés