Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2020. szeptember 18., péntek

Bakonyi betyárgombóc, rókagombával, nokedlivel


Először készítettem ezt az ételt, nagyon ízlett mindenkinek, így felkerült a kedvencek listájára. Könnyen és gyorsan készen van, a receptet több idő volt megírni, mint az ebédet elkészíteni! :))


A gombóc hozzávalói:
  • 50 dkg darált hús
  • 3 tojás
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • kb. 1/2 tk só
  • ízlés szerint őrölt fekete bors
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma, nálam most kiskanálnyi fokhagymakrém
  • 1 kiskanál gulyáskrém ( elhagyható)


Hozzávalók a mártáshoz:
  • 30 dkg rókagomba
  • kb. 4 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tv paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint
  • pár csipetnyi pirospaprika
  • kb 2 dl tejföl
  • 1 csapott evőkanál liszt

  1. A darált húst összekeverjük a tojásokkal, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük fokhagymával, pici gulyáskrémmel. A húsmasszának kézzel formázhatónak kell lenni, ha túl lágy tegyünk hozzá még egy kis zsemlemorzsát.  Míg készül a gombamártás, az ízek jól összeérnek.
  2. A mártáshoz egy nagyobb serpenyőben vagy lábosban olajat hevítünk és az apróra vágott hagymát megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, átkeverjük, majd a serpenyőt lehúzzuk a tűzről és megszórjuk pirospaprikával. 
  3. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikát, paradicsomot, sózzuk, ízlés szerint borsozzuk, majd felöntjük kb. 1,5 dl vízzel és fedő alatt kb. 10 percig pároljuk.
  4. Ezután mehet bele a rókagomba. Nem kell sok idő neki, fedő alatt kb 15 perc. Ha szükséges, az elfőtt vizet pótoljuk. 
  5. A húsmasszából nedves kézzel diónyi nagyságú gombócokat formázunk és belerakosgatjuk a gombamártásba. Annyi vizet adunk hozzá, hogy a gombócok kétharmadát ellepje.
  6. Lefedjük és további 20-25 percig takarékon főzzük. 
  7. Míg fő a gombóc, a tejfölt krémesre keverjük a liszttel, pici vizet adunk hozzá, hogy könnyebb legyen kikeverni.
  8. Végül a tejfölös lisztes keverékkel besűrítjük a szaftot. Hagyjuk egyszer felforrni és készen is van. 
  9. Nokedlivel tálaljuk, ha van, megszórhatjuk friss petrezselyemmel. 

A nokedlihez 50 dkg lisztet összekeverünk 2 tojással és annyi vízzel, hogy sűrű, de még könnyen keverhető masszát kapjunk. Sózzuk, majd lobogó, sós vízben nokedliszaggatóval, adagonként kiszaggatva megfőzzük. A vízbe szaggatott nokedlit átkeverjük, hogy ne ragadjon le a lábos aljára. Amint feljött a tetejére, leszűrjük, leöblítjük és úgy szedjük egy tálba. 




Jó étvágyat kívánok!



2 megjegyzés: