Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2020. szeptember 5., szombat

Citromos cukormázas kuglóf


 Jó dolgunk van mostanában, Csenger rákapcsolt a sütemények gyártására. Egyiket süti a másik után, anyukám nagy örömére, mert ő nagyon édesszájú. Ez a kuglóf is az ő keze munkája, fogadjátok szeretettel a receptet és a képeket is, amiket szintén ő készített. :) Nagyon büszke vagyok rá, hogy 16 évesen ilyen kis csodákat alkot. :))

Hozzávalók:
  • 5 tojás
  • 18 dkg vaj
  • 22 dkg cukor
  • 1 citrom
  • 1 csipet só
  • 22 dkg liszt
  • 15 dkg tejföl
  • 1 csomag sütőpor

A öntethez: 20 dkg porcukor és 4-5 evőkanál citromlé

A forma kikenéséhez vaj és liszt. 

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A kuglóf formát vajazzuk ki, majd szórjuk meg liszttel. 
  2. A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjéből verjünk kemény habot.
  3. A vajat olvasszuk meg, mikróban vagy kis edényben a tűzhelyen, várjunk amíg egy kicsit kihűl. 
  4. A tészta titka, hasonlóan a muffin tésztához, hogy először a nedves hozzávalókat keverjük össze, után jönnek a száraz belevalók. 
  5. A sárgákat a cukorral, sóval, a citrom levével és reszelt héjával, tejföllel, vajjal keverjük krémesre. Majd adjuk hozzá kanalanként a sütőporral elkevert lisztet.
  6. Végül laza mozdulatokkal keverjük bele a fehérjehabot is. 
  7. A masszát öntsük a formába és tegyük a 200 fokos sütőbe, légkeveréses mód. 10 perc után vegyük vissza a hőfokot 170 fokra és így süssük még további 35-40 percig. Tűpróbával ellenőrizzük . 
  8. Ha megsült, várjunk míg kicsit lehűl és utána borítsuk ki a formából. Sütőrácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  9. Az öntethez a porcukrot keverjük simára a citrom levével, majd csorgassuk a kihűlt kuglófunk tetejére. 





Jó sütögetést kívánok!

6 megjegyzés:

  1. Valóban nagyon elvagytok kényeztetve egyik finomság a másik után !Nagyon guszta és finom lehet ez a kuglóf!

    VálaszTörlés
  2. Még most kellene tőle autogrammot kérni, mert amikor majd mesterszakács lesz vagy cukrász, akkor már nehezebb lesz.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedved vagy Ani, megmodom neki!🙂 Köszönöm szépén!😘

      Törlés
  3. Köszönöm szépen Katalin!🙂

    VálaszTörlés