Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2020. december 15., kedd

Narancsos mézeskalács ízű galette


A galette a franciák közkedvelt pitéje, sokféle módon variálható. Nyáron piros gyümölcsökkel, málna, eper, meggy, cseresznye.... most egy karácsonyi hangulatot idéző narancsos, mézeskalács fűszerezésűt sütöttem. Az eredeti galette tésztában nem szerepel sütőpor, én tettem egy kicsit hozzá. Szerintem így sokkal omlósabb, lágyabb, de ugyanakkor roppanósra sült. Próbáljátok ki, könnyen és gyorsan elkészíthető. Nálunk nagyon gyorsan elfogyott, fotózni is alig tudtam. :))


Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 2 csapott evőkanál holland kakaópor
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 csipetnyi só
  • fél tasak sütőpor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 12 dkg lágy vaj

A töltelék:
  • 3 nagyobb narancs
  • 4 evőkanál búzadara
  • 10 g vaníliás cukor
  • ízlés szerinti pici reszelt gyömbér ( elhagyható)

A sziruphoz:
  • 2 dl víz
  • 20 dkg cukor

  1. A tészta hozzávalóit egy nagy tálban kézzel alaposan összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva legalább egy fél órára hűtőbe tesszük.
  2. A narancsot megpucoljuk, a fehér részét is eltávolítjuk. Kb. fél cm-es karikákra vágjuk.
  3. A cukrot feloldjuk a 2 dl vízben, felforraljuk majd ebben a szirupban 5-6 percig főzzük a narancsszeleteket. Tányérra szedve hagyjuk kihűlni. 
  4. A tésztát két sütőpapír között kb. 30 cm átmérőjű kör alakká nyújtjuk, ha nem sikerül, az sem baj, nekem most oválisra sikerült. :) Ha egy picit ragad a tészta, lisztes kézzel gyúrjuk át ás utána nyújtsuk ki.
  5. A tészta közepét megszórjuk a darával, elrendezgetjük rajta a narancsszeleteket, majd a tészta széleit körben ráhajtogatjuk. Megszórjuk vaníliás cukorral, egy kis friss gyömbért is reszelthetünk rá. 
  6. A tésztát a sütőpapírral együtt áthúzzuk egy tepsire. 
  7. 170 fokra előmelegített sütőben,  légkeveréses módban 20-25 perc alatt megsütjük. 
  8. Ha kihűlt, megszórjuk porcukorral. 





4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, és hogy milyen finom, illatos lehet, azt csak elképzelni tudom 😁.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Huh, hát volt illatorgia, bizony! 😁 Köszönöm Katalin!🙂

      Törlés
  2. Látványnak is szép de az íze biztos nagyon finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva! Tényleg fini egy süti!😁

      Törlés