Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2021. május 1., szombat

Málnás pisztáciatorta


Mind imádjuk a pisztáciát, natúran, sósan, édesen, fagyiban, sütiben...közelgett a fiam szülinapja és azt kérte, hogy a szokásos, eddig kedvenc fekete erdő tortája helyett valami mást, valami különlegesebbet süssek. Így gondoltam egy merészet és megálmodtam ezt a nagyon pisztáciás, nagyon málnás tortát, könnyű piskótával. Nagy sikert aratott, azt hiszem bátran mondhatom, hogy felkerült a kedvencek listájára.

A pisztáciakrémet rendeltem, sokféle van piacon, én innen rendeltem , finom, nem túl édes, nagyon krémes textúrája van. 

Hozzávalók a piskótához, 25 cm-es kapcsos tortaformába:

  • 8 tojás
  • 16 dkg liszt
  • 16 dkg porcukor
  • fél zacskó sütőpor
  • csipetnyi só

Hozzávalók a krémhez:
  • kb. 180 g pisztáciakrém ( az üvegben 200 g volt)
  • 250 g mascarpone
  • 500 ml habtejszín
  • 1 csapott evőkanál porcukor (ízlés szerint)

Kb 35-40 dkg fagyasztott málna, 8 evőkanál málnalekvár, 1 evőkanálnyi pisztáciakrém.
Pár szem sós pisztácia a tetejére




Elkészítés:
  1. A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát nem kell. A sütőt bekapcsoljuk 170 fokra.
  2. A piskótát elkészítjük a hagyományos módon. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját és a cukor 1/3-at robotgéppel krémesre keverjük, akkor jó, ha már szép világossárga. 
  3. A tojásfehérjét félig felverjük, majd két adagban hozzáadjuk a maradék cukrot és  nem teljesen kemény habot verünk. Így  sütés közben nem esik össze a piskóta.
  4. Végül a sárgájába keverünk egy kis fehérjehabot, majd ezt óvatosan belekeverjük a fehérjébe. Kanalanként beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és nagyon óvatos mozdulatokkal, hogy a hab ne törjön össze, összekeverjük. Én szilikonos lapátot szoktam használni.
  5. A tésztát beleöntjük a tortaformába és 35 - 40 percre betesszük az előmelegített sütőbe. Alsó felső módban sütjük, az ajtót ne nyitogassuk közben. Ha megsült, a formában hagyjuk kicsit hűlni, majd rácsra téve hűtsük ki teljesen. Végül vágjuk 3 lapra.
  6. A krémhez kemény habot verünk a tejszínből, hozzákeverjük a szobahőmérsékletű, lágy mascarponét és a pisztáciakrémet. Ízlés szerint adhatunk hozzá egy kis porcukrot.
  7. Végül összeállítjuk a tortát. Az alsó lapot megkenjük 4 evőkanálnyi málnalekvárral, erre jön a málna (fagyasztott) harmada, majd a krém harmada. Ezután a második lap ugyanígy, és a harmadik lap. Azt bevonjuk a maradék krémmel, az oldalát is, a megmaradt pisztáciakrémmel egy kicsit márványosíthatjuk.
  8. A tetejére málna került és tört pisztácia. Mivel fagyasztott málnát használtam, így csak tálalás előtt 10 perccel tettem a málnaszemeket a tetejére. 







 

8 megjegyzés:

  1. Szuper ötlet! Én egyenesen Szicíliából kaptam egy ilyen krémet, eddig csokibéka linzerhez használtam,isteni finom... A maradék úgy látom tortaként végzi... :-)

    VálaszTörlés
  2. Oh, az biztosan nagyon fini lehet! Próbáld ki, tortába is isteni!🙂

    VálaszTörlés
  3. Isten éltesse a fiadat, nagyon finom tortát kapott! 🙂

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta finom lehetett! Isten éltesse fiadat !

    VálaszTörlés
  5. Csodás! Miért keversz először egy kis fehérjét a sárgájába?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen. Úgy könnyebb elkeverni utána az egészet. :))

      Törlés