Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2015. szeptember 18., péntek

Harcsapaprikás túrós csuszával



Egyik kedvenc ételem, mióta Baján volt szerencsém megkóstolni. A minap a Lidliben láttam szép harcsafiléket, gondoltam nosza, ideje itthon is kipróbálni. Azt hittem bonyolultabb a téma, de nagyon könnyen elkészíthető és isteni finom. Sok recept kering a neten, a legtöbbje viszont egyben megegyezik, a lényeg, hogy a halat minél kevesebb ideig hőkezeljük, hogy puha, szaftos maradjon.

Hozzávalók a paprikáshoz: 

  • 1 kg harcsafilé (nálam afrikai)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 paprika
  • 2 paradicsom
  • 2 csapott evőkanál fűszerpaprika
  • só, bors 
  • 2 evőkanál zsír
  • 1-2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejfől

  1. A harcsafiléket felkockázzuk, besózzuk. A hagymát, paprikát apróra vágjuk, a paradicsomot negyedeljük.
  2. Egy lábosban felhevítjük a zsírt és a hagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, átkeverjük majd a tűzről félrehúzva megszorjuk pirospaprikával. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát, paradicsomot és felöntjük kb. 3  dl vízzel. Sózzuk, ízlés szerint borsozzuk.
  3. Lassú tűzön 25-30 percig puhára főzzük a zöldségeket. Én egy botmixxel rásegítettem egy kicsit, hogy a végén krémes állagú legyen a szaft. 
  4. Beletesszük a harcsát és további 8-10 percig főzzük. 
  5. A lisztből egy kis vízzel habarást készítűnk, belekeverjük a tejfölt, majd egy jó evőkálnyi forró szaftot adunk hozzá. Ezzel a hőkiegyenlítéssel elérjük, hogy a liszt ne legyen csomós.
  6. Végül a habarásunkat hozzákeverjük a harcsához és takarékon további 3-4 percig főzzük. 


Hozzávalók a túrós csuszához:

  • 25 dkg csusza tészta
  • 25 dkg tehéntúró
  • 20 dkg szalonna (nálam kolozsvári)
  • 5 dl tejföl
  1. A szalonnát felkockázzuk, zsírjára pirítjuk. A túrót villával összetörjük, hozzákeverünk  kb.1 dl tejfölt.
  2. A tésztát enyhén sós vízben 10-12 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük.
  3.  Egy jénai tálat kizsírozunk, beletesszük a tészta felét, megszórjuk a túró felével, meglocsoljuk tejföllel és jön a szalonnapörc fele. Ismét tészta, túró, tejföl és szalonna. A szalonna zsírjával meglocsoljuk a tetejét és 180 fokos sütőben 10 percig sütjük. Még forrón tálaljuk. 









 

Jó étvágyat kívánok!






2 megjegyzés:

  1. Nem tudtam Verus, hogy ott is kapható harcsa, utánajárok :) Jó pár évvel ezelőtt igen szkeptikusan viszonyultam ehhez a párosításhoz. Annyira dícsérte anyukám, aki szokta készíteni, hogy magam is belevágtam. Meggyőzött, nagyon finom volt! :) De megkívántam!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicus! Én is véletlenül botlottam bele, azóta mindig figyelem, nem mindig van de havonta egyszer biztos. A párosítással kapcsolatban én is így voltam, elképzelni sem tudtam, hogy lehet két ilyen teljesen különböző, önmagában is főételként tálalható ételt összerakni, sokáig ki sem akartam próbálni. Aztán amikor Baján nyaraltam, gondoltam itt az ideje.....és azóta nagy kedvenc lett. :)

      Törlés