Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2020. április 9., csütörtök

Joghurtos zsíros pogácsa



Szeretem a zsírral készült pogikat, tésztája sokkal lágyabb és másnap is puha marad. A joghurt szintén lazít rajta, a teteje a rásült sajttól ropogós, belül finom puha....bátran ajánlom! :)


Hozzávalók:

  • 50 dkg fehér liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 zacskó szárított
  • 2 dl natúr joghurt
  • 4 evőkanál zsír, nálam libazsír
  • 1 evőkanál só
  • csipetnyi cukor
  • kb. 1 dl tej
  • 1 tojás + további 1 a kenéshez
  • kb. 15 dkg reszelt sajt a tetejére, nálam edami vagy trappista

  1. Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Ha szárítottat használunk, azt nem kell felfuttatni, csak keverjük  a lisztbe. 
  2. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű joghurtot, tojást, zsírt, sót és a felfuttatott élesztőt. Lágy tésztát dagasztunk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ha jó idő van, ez nálam kb. fél óra. 
  3. A megkelt tésztát lisztezett vagy sütőpapíros deszkára borítjuk, kb. 2 cm vastagra nyújtjuk. 
  4. Pogácsaszaggatóval vagy egy kis pohárral kiszaggatjuk, átesszük egy sütőpapírral bélelt tepsire és konyharuhával letakarva további 20 percig pihentetjük. 
  5. Két adagban sütöttem, egy sorba 4 pogit tettem, sütés közben elég nagyra nőnek. 
  6. Sütés előtt lekenjük a felvert tojással, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
  7. 180 fokos előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. 







Jó sütögetést kívánok!



2020. április 4., szombat

Banános túrós muffin


A maradékok néha csodát tesznek! Tegnap ezt a muffint sikerült összedobni, pár túlérett banán, némi maradék sovány túró és a hamarosan lejáró joghurtból! :))) Mondanom sem kell, a gyerekek nagyon örültek...:) Ebből az adagból 16 muffin lett, két adagban sütöttem, mert a formám csak 12 darabos.

Hozzávalók:

  • 3 érett banán
  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 3 evőkanál rumaroma
  • 1 dl olaj
  • 2 csipet fahéj
  • fél csomag túró ( nálam zsírszegény, krémes, kb. 12 dkg)
  • 1 kis doboz natúr joghurt

  1. Összekeverjük a száraz hozzávalókat, liszt, kakaópor, sütőpor, fahéj. 
  2. Egy másik tálban a tojást habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a joghurtot, olajat, túrót, a villával összetört banánt, rumaromát.
  3. Végül a kettőt lazán összekeverjük.
  4. A formát kibéleljük muffin papírral, háromnegyedig töltjük a tésztával és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy belül is megsültek. 







2020. április 1., szerda

Sült kacsamell



Néhány kacsamell és comb lapult a fagyasztóban, éppen ideje volt megsütni. Sokan félnek a kacsasütéstől, mondván száraz cipőtalp lesz a vége. Én évek óta az alábbi módon sütöm, legyen az egész kacsa, comb vagy a mellrésze. Elronthatatlan! A végén ropogós bőrű, omlós kacsahúsi kerül a tányérra...:)

Hozzávalók:

  • pár db kacsamell
  • 2 evőkanál olaj

  1. A kacsamellet és combot, nálam 3-3 db, egy enyhén kiolajozott jénai tálba fektetünk, enyhén sózzuk. Fűszerezést nem igényel, külön vizet sem teszünk hozzá! Opcionálisan tehetünk hozzá 2-3 gerezd fokhagymát. 
  2. A jénait a tetejével együtt betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe. Másfél óráig, légkeveréses módban sütjük, majd levesszük a fedőt és ha lehet, grill módban addig sütjük, míg a teteje ropogósra pirul. Nálam ez kb. további 20 perc volt, 200 fokon. Ha nincs grill funkció, akkor felső sütés. 
  3. Pürével tálaljuk, párolt káposzta vagy egyéb savanyúság illik mellé, nálam most paradicsomsaláta volt. Ehhez pár paradicsomot vékonyan felszeletelünk, sózzuk, egy kanál cukorral ízesítjük, pici ecettel összekeverjük .




Jó étvágyat kívánok!



Fordított almás pite



Ez is egy első alkalmas süti, mostanában a bezártság miatt sok olyan receptet próbálok ki, amire eddig nem jutott időm. Annyira egyszerűen és gyorsan össze lehet rakni, hogy sajnálom, miért nem próbáltam ki korábban. Isteni finom, lágy a tésztája, az alja pedig.... ami eredetileg a teteje volt, ropogósra sül és ami csoda, hogy később is az marad. :) Azt hiszem ez lesz a család új kedvenc pitéje! 


Hozzávalók:
  • 3 nagyobb pirosalma
  • 4 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • kevés vaj a kenéshez
  • őrölt fahéj
  • 1 tasak vaníliás cukor

  1. Az almákat meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk és vékonyan felszeleteljük.
  2. Egy kapcsos tortaformát ( az enyém 26 cm-es) sütőpapírral kibélelünk, kivajazzuk, megszórjuk a vaníliás cukorral.
  3. Beleborítjuk az almát, megszórjuk fahéjjal.
  4. Az egész tojásokat a cukorral kézi robotgéppel habbá verjük, kb 6-7 perc, majd kanalanként beleszitáljuk a lisztet és óvatosan elkeverjük.
  5. A tésztát ráborítjuk az almára, egy villa segítségével enyhén megkeverjük, hogy az almák közé is jusson a tésztából.
  6. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, alul felül sütés módban kb. 40-45 percig sütjük. Légkeveréssel pár perccel korábban készen van, tűpróbával ellenőrizzük, hogy biztosan megsült a belseje. 
  7. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, a tortaforma karimáját amint tudjuk, levesszük.
  8. Ha már teljesen kihűlt, egy tányért helyezünk a pitére és átfordítjuk. Leszedjük  a sütőpapírt és az almás részt megszórjuk fahéjas porcukorral.  










Jó sütögetést kívánok!



2020. március 29., vasárnap

Zöldborsós pulykatokány



Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykacomb
  • 10 dkg bacon vagy császárszalonna
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb paprika
  • 1 paradicsom
  • kb. 20 dkg zöldborsó (nálam fagyasztott)
  • só, bors, majoranna, őrölt pirospaprika
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 2 db közepes méretű csemege uborka (opcionális)
  • olaj

  1. A felkockázott császárszalonnát kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a szintén felkockázott hagymát, pár percig dinszteljük, majd beletesszük a  kis darabokra vágott paradicsomot, paprikát.
  2. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, átkeverjük, majd a serpenyőt levesszük a tűzről és meghintjük pirospaprikával. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a többi fűszert is.
  3. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a kockázott husit, felöntjük kb. 2,5 dl vízzel és lefedve, kis lángon kb. 40 percig főzzük. Néhányszor átkeverjük és pótoljuk a vizet, ha szükséges.
  4. Amíg a hús puhul, a zöldborsót hagyjuk felolvadni, így más csak pár percig szükséges főzni.
  5. Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a zöldborsót és a karikákra vágott uborkát. Néhány perc alatt a zöldborsó is megpuhul. Ha szükséges, most lehet utána ízesíteni, az esetlegesen elpárolgott vizet pótolni.
  6. Egy csapot evőkanál lisztet kb. 1 dl vízben csomómentesre keverünk és ezzel sűrítjük be a tokányt. 
  7. Tálaláskor ízlés szerint tejfölt is adhatunk hozzá.
  8. Tarhonya vagy rizs illik mellé.




Jó étvágyat kívánok!

2020. március 28., szombat

Fahéjas briós



Ritkán sütök édes kelt tésztát, valami csoda folytán nálam a gyerekek inkább a sósat kedvelik. Ezt most a nagyfiam kívánságára sütöttem,  kicsit idő igényes, de isteni illatok terjengtek a konyhában! A sok vajtól másnapra is puha marad, szóval aki eddig még nem próbálta ki, hajrá! :)

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 kiskanál só
  • 3 dkg friss élesztő vagy 1 tasak szárított
  • 1 tojás sárgája
  • 1 tojás
  • kb. 3 dl langyos tej
  • 3 evőkanál olaj
  •  2 zacskó vaníliás cukor
  • őrölt fahéj
  • kb 10 dkg vaj
  • + 1 tojás a kenéshez

  1. Az élesztőt felfuttatjuk egy deci langyos, cukros tejben.
  2. Miután az élesztő felfutott, a lisztet beleszitáljuk egy nagyobb tálba, hozzáadjuk a cukrot, sót, tojást, a másik tojás sárgáját, olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos tejes és kézi robotgéppel hólyagos tésztát dagasztunk. Az állaga akkor jó, ha lágy, de nem ragad. 
  3. Lefedve, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Kb. 30-40 perc. 
  4. Miután megkelt lisztezett vagy sütőpapíros felületre borítjuk és 12 egyforma méretű gombócot formázunk. Pár percig pihentetjük, majd a gombócokat egyenként ovális formára nyújtjuk.
  5. A kinyújtott tészta lapokat megkenjük vajjal, megszórjuk fahéjjal, vaníliás cukorral, majd feltekerjük.
  6. 10 percig pihentetjük, majd egy kicsit megsodorjuk őket,  hogy  hosszabbak legyenek. Végül mint a csigát feltekerjük, a végét egy kicsit ellapogatjuk és a tészta alá hajtogatjuk. 
  7. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és konyharuhával letakarva további 30 percig hagyjuk kelni.  
  8. Végül lekenjük a felvert tojással, megszórjuk vaníliás cukorral és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Én két adagban sütöttem, mert egy tepsire nem fértek el. Elég nagyra nőnek a sütőben! :) Rácsra téve hagyjuk kihűlni.




A fázis fotók sajnos nem túl szépek, de talán hasznosak! :))







Jó étvágyat kívánok!

2020. március 24., kedd

Ropogós házi kiflik kelesztés nélkül



Annyira gyors és egyszerű, hogy nem is gondolnánk milyen finom! Kb. 35-40  perc alatt kész van a dagasztással, formázással, sütéssel együtt. Reggelire sütöttem a gyerekeknek mielőtt felkeltek volna, volt nagy meglepetés....alig bírták kivárni, hogy kihűljenek! 
Most, hogy itthon van mindenki és egész nap be vagyunk zárva, próbálom kényeztetni őket mindenféle finomsággal. Mint például frissen sült házi kiflivel! :))


Hozzávalók:
  • 35-40 dkg fehér liszt 
  • 2,5 dl tej
  • 1 kiskanál só
  • 1 kiskanál cukor
  • 2 dkg friss élesztő 
  • 25 g vaj
  • 1 tojás a kenéshez

  1. Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl cukros, langyos tejben. 
  2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt, valamint a maradék tejet. Kézi robotgéppel alaposan eldolgozzuk .
  3. Az eredeti recept 35 dkg lisztet ír, nekem 40-et vett fel. Lágy, rugalmas tésztát kell kapnunk, ami elválik a tál falától, de megfogva még enyhén ragacsos. :)
  4. A tésztát két részre osztjuk, gömbölyítjük, majd mindkettőt lisztezett vagy sütőpapíros deszkán kör alakúra nyújtjuk. Kb. 3-4 mm vékonyra. 
  5. A kinyújtott tésztát 4-4 cikkre vágjuk, majd egyenként a szélesebbik felénél kezdve szorosan feltekerjük úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön.
  6. A formázott kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, konyharuhával letakarjuk, majd előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
  7. Míg melegszik a sütő, a kiflik kelnek, több idő nem kell neki. Mikor már felmelegedett a sütő, lekenjük a kifliket a felvert tojással, majd betesszük a sütőbe. Alsó-felső módban világosbarnára sütjük. Kb. 18-20 perc.







Jó sütögetést és vigyázzatok Magatokra!


2020. március 22., vasárnap

Tarhonyaleves



Imádom ezt a levest, tartalmas, laktató és nagyon gyorsan elkészíthető. Kb. 20 perc alatt össze lehet dobni, további fél óra és készen van! :) A gyerekek is odavannak érte! :)


Hozzávalók:

  • 10 dkg kolozsvári szalonna vagy bacon felkockázva
  • 1 vöröshagyma
  • 1 paprika, 1 paradicsom
  • 2-2 répa, fehérrépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • maroknyi tarhonya (kb. 12-15 dkg)
  • 2 nagyobb krumpli
  • 10 dkg kolbász, nálam csípős
  • só, bors, pirospaprika, őrölt kömény, majoránna
  • pár evőkanál olaj

  1. A kockára vágott szalonnát kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott hagymát és üvegesre pirítjuk. Gyakran megkeverjük, hajlamos leégni. 
  2. Beletesszük a karikákra vágott kolbászt, picit átpirítjuk, majd hozzáadjuk a kis darabokra vágott paradicsomot, paprikát, fokhagymát. Átkeverjük, majd ízlés szerint hozzáadjuk a pirospaprikát, én kb. 1 kiskanálnyit tettem bele. Mehet hozzá a többi fűszer is, illetve a só, ízlés szerint. Csipetnyi ebből, abból. :)
  3. Felöntjük kb 2,5 liter vízzel.
  4. Közben megpucoljuk a többi zöldséget, répát, fehérrépát, krumplit. A répákat karikákra, a krumplit kockára vágjuk.
  5. Míg felforr a leves, a tarhonyát egy serpenyőben  1-2 kanál olajon megpirítjuk.
  6. A pirított tarhonyát beletesszük a levesbe, majd hozzáadjuk a répákat, krumplit.
  7. Addig főzzük, amíg a krumpli és a zöldségek megpuhulnak. Ha szükséges pótoljuk az elfőtt vizet és utána ízesítünk, sóval, borssal.
  8. Tálaláskor ízlés szerint adhatunk hozzá tejfölt. 






Jó étvágyat kívánok!

Gyökérkenyér




Ha reggelre friss, ropogós meleg kenyeret szeretnénk, süssünk gyökérkenyeret!
Pofonegyszerű az elkészítése, este bekevered, éjjel pihen, reggel kisütőd! Hüvös helyen 10-12 óra pihentetés kell neki, nyáron amikor melegebb van, 6-7 óra elég.  Fél kiló lisztből két kenyérke készült, egy sima és egy olívabogyós.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő (nálam friss)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál só (kb 12 g)
  • 4 dl langyos víz
  • csipetnyi cukor ( elhagyható)
  • pár szem olíva bogyó ( opcionális)

  1. Egy pohárkában az élesztőt felfuttatjuk kevés cukros, langyos vízben. Ha szárított élesztő használunk, akkor csak simán a lisztben elkeverjük.
  2. A lisztet, sót, olajat és a felfuttatott élesztőt fakanállal lazán összekeverjük egy nagy tálban. Dagasztani nem kell, éppen annyira keverjük össze a hozzávalókat, hogy a liszt mindenhol átnedvesedjen. Állagra kb. olyan, mint a nokedli tészta. 
  3. Lefedjük és lehetőség szerint hűvös helyen egész éjjel pihentetjük. Hűtőbe nem tesszük!
  4. Reggel egy bőven lisztezett, (kb. egy maroknyi liszt) deszkára borítjuk és kézzel téglalapot formázunk.  Nálam kb. 30x40 cm.
  5. A téglalapot kettévágjuk, ha ízesíteni szeretnék, itt szórjuk meg a hozzávalókkal, én felszeletelt olívát tettem rá. 
  6. A téglalapok oldalát picit visszahajtjuk, majd feltekerjük mint a bejglit, majd néhányszor megcsavarjuk és átügyeskedjük egy sütőpapírral bélelt tepsire.
  7. Letakarva további 40 percig pihentetjük, közben a sütőt előmelegítjük  220 fokra.
  8. A sütő aljába egy kis vizet spriccelünk vagy fém edénybe vizet teszünk és betesszük a sütő aljába.
  9. 30-40 perc alatt világosbarnára sütjük a kenyérkéket.  Nálam alul felül módban sült, légkeveréses sütőben picit hamarabb készen van. A lényeg, hogy csak addig süssük, amíg világosbarna lesz, különben nagyon kiszáradhat.

Készítettem pár fázisfotót is, hogy még könnyebb legyen az elkészítése. 








2020. január 26., vasárnap

Mascarponés csokis körtetorta


Karácsonyra sütöttem ezt a tortát, olyan gyorsan elfogyott, hogy fotózni sajnos nem nagyon tudtam. A gyerekeim azóta már kétszer újrakérték, a helyzet ugyanez. Mire észbe kaptam, már a fele hiányzott. Szóval  jó lett! :)))
A képek így nem túl szépek, de a receptet bátran ajánlom! :)


A piskóta hozzávalói:

  • 7 tojás
  • 7 evőkanál cukor
  • 7 evőkanál liszt
  • csipetnyi sütőpor

A krémhez:
  • 1 doboz mascarpone (250 g)
  • 1 kis doboz habtejszín vagy Hulala
  • 2 zacskó vaníliás cukor vagy vanília aroma

A csokikrémhez:
  • 3 tojás
  • 1 tábla étcsoki
  • 35 dkg vaj
  • 30 dkg cukor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • ízlés szerint rumaroma, nálam 2 evőkanál

  1. Először elkészítjük a piskótát. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
  2. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd óvatosan a fehérjehabba keverjük.
  3. Végül kanalanként beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport és laza mozdulatokkal egy kézi habverő segítségével elkeverjük. A lényeg, hogy a tészta minél levegősebb maradjon.
  4. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40  perc alatt készre sütjük. Félidőben 10-15 fokkal visszább vehetjük a hőmérsékletet. 
  5. Ha megsült rácsra téve hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük 3 fele. 
A mascarponés krémhez kemény habbá verjük a habtejszínt vagy a Hulalát, majd hozzákeverjük a szobahőmérsékletű mascarponét. Ízlés szerint adunk hozzá vaníliás cukrot vagy pár csepp vanília aromát.


A csokikrém elkészítése:
  1. A tojásokat habosra keverjük a cukorral majd gőz felett  perc alatt, gyakran kevergetve összefőzzük. 
  2. Beletesszük a kakaóport és a felkockázott étcsokit.
  3. Addig főzzük, míg sűrű krém lesz belőle és a cukor teljesen elolvadt. Kb.  perc. Gyakran megkeverjük. 
  4. Még forrón kisebb adagokban hozzákeverjük a vajat és hagyjuk kihűlni. Többször átkeverjük, hogy minél krémesebb legyen. Ha már langyos, én pár percre be szoktam tenni a mélyhűtőbe, úgy könnyebben elérem a kívánt állagot. 
A körtéket meghámozzuk, pici szeletekre vágjuk és egy serpenyőben kevés citromlével és fahéjjal átforgatjuk. Hagyjuk kihűlni.


Végül összeállítjuk a tortát:
  1. Az alsó lapra halmozzuk a körte felét, elrendezgetjük, hogy mindenhova jusson.
  2. A körtére jön egy adag csokikrém, rá a mascarponés krém. A csokikrém adagolással vigyázzunk, hogy maradjon a tetejére is. 
  3. A második lapra ugyanígy, körte, csokikrém, mascarponés krém és rá a harmadik tortalap.
  4. Végül a megmaradt csokikrémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát.