Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. szeptember 26., szerda

Gyömbéres-fahéjas csiga





·        60 dkg liszt
·        3 dkg élesztő
·        2 db tojás sárgája
·        2 evőkanál olaj
·        egy csipet só
·        7 evőkanál cukor, két csipetnyi fahéj és őrölt gyömbér
·        2.5-3 dl tej + 1,5 dl tej egy csomag vaníliás cukorral


Hozzávalók a töltelékhez: 10 dkg margarin, őrölt fahéj, 8 evőkanál cukor


Az élesztőt  egy kiskanál liszttel és cukorral felfuttatjuk a langyos tejben,  majd összedolgozzuk a
liszttel, a tojás sárgákkal, olajjal,  sóval, fahéjjal, gyömbérrel és annyi langyos tejjel,hogy
közepesen kemény kelt tésztát kapjunk. Az elején robotgéppel dagasztjuk 7-8 percig, majd kézzel
is átgyúrjuk még egyszer. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával
javíthatjuk. A tészta akkor jó, ha a dagasztás során szépen elválik a tál oldalától és nem ragad a
kezünkhöz.

Kilisztezett tálban, liszttel meghintve, konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára
kelesztjük, majd lisztes deszkán ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. Meglocsoljuk a megolvasztott
margarin  felével, meghintjük a porcukros fahéjjal, majd felsodorjuk. Éles késsel egy ujjnyi
vastag szeletekre vágjuk, és az így kapott csigákat kivajazott vagy sütőpapírral bélelt  tepsibe
tesszük,  nem túl szorosan egymás mellé. Megöntözzük a maradék margarin keverékkel, és
hideg sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt megsütjük.

Mikor majdnem kész, forró, vaníliás tejjel meglocsoljuk, és további 5 percig készre sütjük.

Megbolondult a szerkesztőm, ezért az új forma........:-))







3 megjegyzés: