Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kisgyermek anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Verus

2013. március 31., vasárnap

Sörben sült csülök




·        1 nyers csülök (kb 1,5 kg)
·        4 gerezd fokhagyma, só, majoránna, bors, 2 evőkanál olaj
·        2 dl sör

A párolt káposztához:
·        1 kg lila káposzta
·        1 lila hagyma
·        só, bors, 2-3 csipetnyi fahéj, őrölt kömény, morzsolt majoránna, cukor
·        1 dl félédes vörösbor
·        2 evőkanál ecet
·        olaj


A csülköt alaposan megmossuk, majd a csontig,  jó mélyen beirdaljuk. Sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük zúzott fokhagymával, szárított majoránnával, két kanál olajjal és ebben a pácban hagyjuk legalább 4 órán keresztül. Majd belerakjuk egy jénai tálba, ráöntjük a sört, lefedjük és 180-200 fokos sütőben addig sütjük, míg az egész megpuhul és a csontokat könnyen kihúzhatjuk belőle. Ekkor levesszük a fedőt és a levével gyakran locsolgatva enyhén megpirítjuk. Nekem kb. 4 óra kellett hozzá.

Burgonyapürével és párolt káposztával tálaltam.

Párolt káposzta:

A párolt káposztához a káposztát feldaraboljuk, vékony csíkokra vágjuk, majd besózzuk. Kevés olajon megpároljuk az apró kockákra vágott lilahagymát, majd hozzáadjuk a káposztát és felöntjük kb. két dl vizzel. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint ízesítjük egy kis majoránnával, örölt köménnyel, fahéjjal, cukorral, ecettel. Amikor már majdnem puha, hozzáadjuk a vörösbort is és további 20 percig pároljuk, ekkor már fedő nélkül, hogy a felesleges folyadék elpárologjon.




1 megjegyzés: