Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kisgyermek anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Verus

2015. május 8., péntek

Játék Pünkösdre! Flambírozott mézes csirkemell burgonyapürével, karemelles almával desszertnek epres-meggyes tejes pite


Pünkösd közeledtével, Ani a A parókia konyhájából blog írója játékot hirdetett. Egy pünkösdi menü készítése a feladat, mely tartalmaz egy húsos főételt flambírozva, valamint egy desszertet, melynek sok apró alkotóeleme van, mégis egységes egész és finom illata van. Az én asztalkámon a következők sorakoznak:


 Flambírozott mézes csirkemell, krumplipürével, karamelles almával

  • 50 dkg csirkemell
  • 1 evőkanál méz
  • só, bors
  • olaj
  • 2 evőkanál konyak
 
  1. A csirkemellet vékonyan szeleteljük. Sózzuk, borsozzuk, megkenjük a mézzel és jól átdörzsöljük. Egy óráig pihentetjük.
  2. Egy serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a filéket és oldalanként 3-3 perc alatt megsütjük.
  3. Végül meglocsoljuk a konyakkal és meggyújtjuk.

 A feladathoz hozzátartozott, hogy a lángokat fényképen örökítsük meg.


A karamelles almához 4 evőkanál cukrot karamellizálunk, beledobunk 4 meghámozott, kockákra vágott almát és 10 perc alatt összefözzük. Végül hozzáadunk egy kiskanál citromlevet, megszórjuk fahéjjal és összekeverjük.


Desszertnek egy pitét választottam, epres-meggyes tejes pite csokidarabkákkal



  • 4 tojás
  • 3 dl 22 %os tejszín
  • 2 dl tej
  • 2 púpos evőkanál liszt
  • 15 dkg cukor
  • két maréknyi magozott meggy
  • 20 dkg eper
  • 2 húsvétról megmaradt csoki tojás
  • fahéjas porcukor a tetejére

  1. A tojásokat felverjük, a cukorral habosra keverjük. A lisztet csomómentesre keverjük a tejjel, tejszínnel, majd hozzáadjuk a cukros tojáshabhoz.
  2. Egy 26 cm-es piteformát kikenünk margarinnal, az aljára rétegezzük a meggyet, félbevágott eperszemeket, rámorzsoljuk a csokit.
  3. Végül ráöntjük a tésztát és 180 fokos előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük.
  4. Ha kihűlt, tetejét megszórjuk fahéjas porcukorral.








 

4 megjegyzés:

  1. Verus, nagyon klassz lett az ételed! Gratulálok! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Roza! A tied is nagyon szuper, imádom a báránysültet.

      Törlés
  2. Nagyon gusztákat főztél, sütöttél! A lángod nagyon jól sikerült, kicsit irigykedtem is, hogy nekem miért nem sikerült :-) Gratulálok hozzá, ügyes vagy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kati, nekem is csak 2. próbálkozásra sikerült, életemben nem flambíroztam még :)) Nagy móka volt, egyszerre gyújtogatni, vigyázni, hogy semmi gyulladjon fel és még fotózni is...:)

      Törlés