Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kisgyermek anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Verus

2015. május 1., péntek

Mozzarellás zöldséges clafoutis























A franciák közkedvelt étele a clafoutis, más néven tejes pite. Az eredeti clafoutis fekete cseresznyével készült, aminek még a magját sem szedték ki, de ma már bármilyen gyümölcsös és sós változatban is megtalálható. Az alap tészta recept hasonlít a palacsintához: tojást és cukrot kell tejjel, majd liszttel elkeverni. Fontos, hogy mindig a gyümölcsöt kell először a tálba tenni, amit előtte alaposan kivajazzunk, és erre öntjük rá a tésztát.
Most egy sajtos-zöldséges variációt sütöttem, nagy sikere volt. :) Bármilyen zöldséget használhatunk, frisset, fagyasztottat egyaránt. A friss zöldségeket nem kell külön előfőzni, elég, ha vékonyan felszeleteljük.

  • 4 tojás
  • 3,5 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 2 púpos evőkanál liszt
  • két maréknyi  zöldség: koktélparadicsom, cukkini, kelbimbó, pritamin paprika, gomba
  • 2 főtt burgonya
  • 20 dkg trappista vagy edami sajt
  • 2 nagy mozzarella
  • só, bors
  • 2 szál újhagyma
  • margarin a tepsi kikenéséhez
 

  1. A piteformát alaposan kikenjük margarinnal. A zöldségeket felszeleteljük, az újhagymákat apróra vágjuk. A főtt burgonyákat karikákra vágjuk, majd elrendezgetjük a formában. Rámorzsoljuk az egyik mozzarella sajtot, majd rápakoljuk zöldségeket, megszórjuk az újhagyma felével.
  2. A tejet, tejszínt csomómentesre keverjük a liszttel, hozzáadjuk a felvert tojásokat. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a reszelt trappista sajtot majd az egészet a zöldségekre borítjuk. A másik megmaradt mozzarellát felszeleteljük és a tetején elrendezgetjük.
  3. Megszórjuk a maradék újhagymával és 180 fokos előmelegített sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük. Hidegen szépen szeletelhető. Melegen finomabb :)




2 megjegyzés: