A bulgur tulajdonképpen tört búza, Magyarországon a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik. Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik . A bulgur nagy előnye a rizzsel szemben, hogy szemek soha nem tapadnak össze és sokkal hamarabb elkészül. A bulgur gazdagabb ásványi anyagokban, rostokban és vitaminokban mint a fehér rizs vagy a kuszkusz. Szeretem! :))
- 1 kg sertéstarja
- 4 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1-1 paprika, paradicsom
- só, bors, pirospaprika, morzsolt majoránna
- csipetnyi őrölt kömény
- zsír vagy olaj (nálam zsír)
- 20 dkg bulgur
- A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és a zsiradékon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, átkeverjük, majd levesszük a tűzről és belekeverjük a pirospaprikát. Ehhez az adaghoz egy evőkanálnyit tettem.
- Beletesszük a felkockázott húst és felöntjük annyi vízzel ami éppen, hogy csak ellepi. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát, paradicsomot, megszórjuk majoránnával, pici köménnyel.
- Lassú tűzön, fedő alatt puhára főzzük. Ha szükséges, utánaízesítünk.
- A bulgurt megmossuk, majd kétszer annyi enyhén sós vízben feltesszük főni. Lassú tűzön, fedő alatt kb. 10 perc alatt megpuhul.
Nagyon guszta képeket készítettél, máris megéheztem :-) Finom lehetett, én is készítettem már egy-kétszer bulgurt köretnek, nekünk is ízlett :-)
VálaszTörlésKöszönöm! :) Én imádom a bulgurt, majdnem olyan mint a tarhonya. :)
VálaszTörlésNagyon guszta! Próbálkoztam már én is vele nekem nagyon ízlett de férjuramnak nem nyerte el a tetszését:-)) Néha napján azért magamnak szoktam csinálni.
VálaszTörlésMi is szeretjük a bulgurt. Gyere játszani. Úgyis sütsz valamit karácsonyra:
VálaszTörléshttp://korsocska.blogspot.hu/2016/12/21-szakacsmustra-kiiras.html
Most csináltam először,nekem nagyon ízlett!
VálaszTörlésHavi rendszerességgel főzöm pörkölt mellé, mi nagyon szeretjük.
VálaszTörlés