Múlt héten sikerült rókagombát vennem, sokkal jobban szeretem a csiperkénél, teltebb, markánsabb íze van. Gyorsan főztem is egy levest belőle, bulgurral gazdagítva. Mostanában sokszor illesztem be a bulgurt az étrendbe, főleg levesbetétként vagy pörköltek mellé köretnek. Szerencsém van, mert a gyerekeim is szeretik, azt mondták sokkal jobban ízlik nekik, mint a rizs. :)
- 50 dkg rókagomba
- 3 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 2 burgonya
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4-5 evőkanál bulgur (Spar, előfőzött)
- 2 dl 22% -os tejszín (Lidl)
- só, bors, pirospaprika, csipetnyi morzsolt majoránna
- olaj
- A zöldségeket, gombát megtisztítjuk, feldaraboljuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük.
- Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, átkeverjük majd levesszük a tűzről és belekeverjük a pirospaprikát.
- Beledobjuk a zöldségeket, gombát, burgonyát , a bulgurt és felöntjük kb. 1,5 - 2 liter vízzel.
- Sózzuk, ízlés szerint borsozzuk, megszórjuk majoránnával.
- Fedő alatt puhára főzzük. Mire a zöldségek megpuhulnak a bulgur is kellőképpen megduzzad.
- Végül belekeverjük a tejszínt is. Nem forraljuk újra, mert a tejszín megcsomósodik.
- Tálaláskor megszórhatjuk friss petrezselyemmel.
Az egyik legjobb ízű gomba. Sajnos felénk nagyon eltűnt, évek óta nem találok.
VálaszTörlés