Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2020. március 28., szombat

Fahéjas briós



Ritkán sütök édes kelt tésztát, valami csoda folytán nálam a gyerekek inkább a sósat kedvelik. Ezt most a nagyfiam kívánságára sütöttem,  kicsit idő igényes, de isteni illatok terjengtek a konyhában! A sok vajtól másnapra is puha marad, szóval aki eddig még nem próbálta ki, hajrá! :)

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 kiskanál só
  • 3 dkg friss élesztő vagy 1 tasak szárított
  • 1 tojás sárgája
  • 1 tojás
  • kb. 3 dl langyos tej
  • 3 evőkanál olaj
  •  2 zacskó vaníliás cukor
  • őrölt fahéj
  • kb 10 dkg vaj
  • + 1 tojás a kenéshez

  1. Az élesztőt felfuttatjuk egy deci langyos, cukros tejben.
  2. Miután az élesztő felfutott, a lisztet beleszitáljuk egy nagyobb tálba, hozzáadjuk a cukrot, sót, tojást, a másik tojás sárgáját, olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos tejes és kézi robotgéppel hólyagos tésztát dagasztunk. Az állaga akkor jó, ha lágy, de nem ragad. 
  3. Lefedve, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Kb. 30-40 perc. 
  4. Miután megkelt lisztezett vagy sütőpapíros felületre borítjuk és 12 egyforma méretű gombócot formázunk. Pár percig pihentetjük, majd a gombócokat egyenként ovális formára nyújtjuk.
  5. A kinyújtott tészta lapokat megkenjük vajjal, megszórjuk fahéjjal, vaníliás cukorral, majd feltekerjük.
  6. 10 percig pihentetjük, majd egy kicsit megsodorjuk őket,  hogy  hosszabbak legyenek. Végül mint a csigát feltekerjük, a végét egy kicsit ellapogatjuk és a tészta alá hajtogatjuk. 
  7. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és konyharuhával letakarva további 30 percig hagyjuk kelni.  
  8. Végül lekenjük a felvert tojással, megszórjuk vaníliás cukorral és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Én két adagban sütöttem, mert egy tepsire nem fértek el. Elég nagyra nőnek a sütőben! :) Rácsra téve hagyjuk kihűlni.




A fázis fotók sajnos nem túl szépek, de talán hasznosak! :))







Jó étvágyat kívánok!

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Szeretem a kelt tésztát és a fahéj ízét is , most jól elgondolkodtam hogy mikor süssek?

    VálaszTörlés