Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2020. július 24., péntek

Tejszínes cukkinifőzelék fasírttal



Nagyon szeretjük a tökfőzeléket, most cukkini volt itthon, így ezzel kísérleteztem. Szerintem ízre kb. ugyanolyan, főleg, hogy a fűszerezésen sem változtattam. Én édeskésen, enyhén savanyún szeretem, pont úgy, ahogy anyukám készítette gyerekkoromban. Ehhez az ízvilághoz szorosan hozzátartozik a csombord is, más néven borsikafű. A kapor mellett izgalmas ízt ad a főzeléknek.

Hozzávalók a főzelékhez:

  • 2 közepes cukkini
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl habtejszín (nálam Lidl, laktózmentes)
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • só, bors
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 2-3 evőkanál cukor (ízlés szerint)
  • kb 1 kiskanál ecet
  • 2 csipetnyi csombor (borsikafű)
  • friss kapor 

  1. A cukkinit rusztikusan megpucoljuk, nem baj, ha egy kis zöld rész marad rajta. Enyhén megsózzuk és pár percig pihentetjük.
  2. A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a lereszelt cukkinit is. Ízlés szerint borsozzuk, cukrozzuk, megszórjuk csomborddal, majd felöntjük annyi vízzel ami éppen ellepi. Fedő alatt 10-15 percig pároljuk.
  3. Elkészítjük a habarást. A lisztet csomómentesre keverjük a tejszínben, hozzáadjuk a tejfölt is.
  4. Végül a habarással besűrítjük a főzeléket. Mielőtt belekeverjük, a forró léből egy evőkanálnyit adunk a habaráshoz, így a hőkiegyenlítés miatt nem lesz csomós a főzelék. 
  5. Forrásig kevergetjük,  és készen is van. Sóval, cukorral, egy kis ecettel utánaízesítünk. Végül belekeverjük az apróra vágott kaprot is. Ha nincs friss, megfelel a szárított kapor is. 

Hozzávalók a fasírthoz:

  •  fél kg darált hús
  • fasírt fűszerkeverék vagy  ízlés szerint ( nálam most só, bors, pirospaprika, fokhagymapor, 1 kiskanál mustár, majoranna)
  • 1 vöröshagyma
  • 2 tojás
  • 2 tejbe áztatott kifli
  • zsemlemorzsa 

  1. A vöröshagymát egy kis olajon megdinszteljük, majd ha kihűlt a darált húshoz adjuk. A húst fűszerezzük ízlésünk szerint, én most egy kiskanál mustárt is tettem bele. Hozzáadjuk a két tojást, a vajban áztatott puha kiflit és annyi zsemlemorzsát, hogy kézzel jól formázható, puha masszát kapjunk.
  2. Lefedve legalább 1 óráig hűtőben pihentetjük.
  3. Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd a húsmasszából golyókat formázunk. Belehempergetjük zsemlemorzsába, majd közepes lángon megsütjük. 





2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, finom lehetett a fasírttal. Én is szoktam cukkiniből tökfőzeléket főzni, fincsi 😁

    VálaszTörlés