Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2020. augusztus 15., szombat

Almás pite Csenger módra

 

Ez a süti nagy büszkeség nekem, 16 éves fiam, Csenger első almás pitéje. Nemrég kezdett alkotni a konyhában, ez volt élete harmadik sütije. Isteni jól sikerült, egymás után zsebelte be az elismeréseket. :)

Az eredeti recept Mariannkonyha oldalán található, Csenger annyit változtatott rajta, hogy a reszelt almát nem párolta meg sütés előtt, csak hagyta állni fél órát, majd kifacsarta a levét. Margarin helyett vaj került a tésztába. 


Hozzávalók a tésztához:

  •  50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 kis pohár tejföl
  • két csipetnyi só
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 egész tojás és 2 tojás sárgája


A töltelék hozzávalói:
  • 2,5 kg savanykásabb alma 
  • 15 dkg cukor
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • egy kanál citromlé ( opcionális)
+ egy tojás a kenéshez, porcukor a tetejére



  1. Először elkészítjük a tölteléket.Az almát megpucoljuk, egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot és a fahéj felét, majd legalább 20 percig állni hagyjuk.
  2. Közben elkészítjük a tésztát. 
  3. A lágy vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a többi hozzávalót és kézzel alaposan összegyúrjuk, majd két cipóra osztjuk. Pár percig pihentessük utána, úgy sokkal könnyebb kinyújtani. 
  4. Lisztezett deszkán vagy két sütőpapír között egyenként téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát, majd az egyiket beletesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe. A mi tesink mérete 40 x 32 cm. 
  5. A lereszelt almából kézzel kinyomkodjuk a levet, majd egyenletesen elrendezgetjük a tésztán. Megszórjuk a maradék fahéjjal, majd befedjük a második lappal. Villával megszurkáljuk, majd lekenjük a felvert tojással. 
  6. 170 fokos előmelegített sütőben légkeveréses módban 25-30  perc alatt aranybarnára sütjük.
  7. Ha kihűlt, a tetejét megszórjuk porcukorral. 







Jó sütögetés kívánok!









6 megjegyzés:

  1. Gratulálok, nagyon ügyes a fiatalember, de hát volt kitől tanulnia 😄. Nagyon finom sütitek lett a hétvégére 😀.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon ügyes a fiad guszta finom süteményt sütött! Gondolom gyorsan fogyott:)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm az említést Verus, örülök, hogy felkerült a blogodra. Nem véletlen ilyen ügyes Csenger ....nem esik messze az alma a fájától!😉🍎🍏😍

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mariann! Vicces, de még egy almás pite recept sem volt fent, így most ennek különösen örültem!🙂

      Törlés
  4. Köszönöm az említést Verus, örülök, hogy felkerült a blogodra. Nem véletlen ilyen ügyes Csenger ....nem esik messze az alma a fájától!😉🍎🍏😍

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm az említést Verus, örülök, hogy felkerült a blogodra. Nem véletlen ilyen ügyes Csenger ....nem esik messze az alma a fájától!😉🍎🍏😍

    VálaszTörlés