Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2020. december 3., csütörtök

Házi kürtöskalács



Imádjuk a kürtöskalácsot, a téli időszakban mindig kerítünk rá sort, hogy a vásárban elmajszolgassunk néhányat! :) Sajnos idén se vásár, se kürtöske, így gondoltam egy merészet és megsütöttem itthon. Első próbálkozás ugyan, de isteni finom lett. Belül puha omlós, kívül roppanós. Fahéjas és vaníliás készült. 

Az elkészítéshez szükségünk lesz 6 db vastagabb papírgurigára, lelkesen gyüjtőgettem a Lidlis nagy kéztörlő gurikákat erre a célra. Ha nincs gurigánk, megfelel a sörös doboz is. A gurigákat betekerjük alufóliába, én egy kicsi "nyelet" is formáztam rá, hogy annál fogva tudjam forgatni, de sajnos az ötlet nem annyira vált be. A forró sütőben az alufólia is igencsak átforrósodott, így maradt a nagy húskiszedő villa. :)

250 fokon sütöttem, grill módban. Így a cukor nagyon gyorsan karamelizálódik, a tészta roppanósra sült. Figyelni kell, mert elég gyorsan megéghet, 2-3 percenként kicsit fordítani kell rajta, míg az egész meg nem sül. Mindössze kb 12 perc elég neki. 


A tészta hozzávalói:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 1 M-es tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 mk só
  • 5 dkg olvasztott vaj

A gurikákra és a tésztára:
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • apró szemű kristálycukor (pár evőkanálnyi)

A megsült kürtösök tetejére: ízlés szerinti cukor, nálam fahéjas és vaníliás. 2 kis tasak Bourbon vaníliás cukrot kevertem el kb 10 dkg cukorban. 

  1. A kalács tésztája egyszerű kelt tészta. A vaj kivételével a  szobahőmérsékletű hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük, majd hólyagos tésztát dagasztunk. A legvégén hozzáadjuk az olvasztott vajat is és addig dagasztjuk, míg lágy, táltól elváló tésztát kapunk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát liszteztt vagy sütőpapíros deszkán jó vékonyra kinyújtjuk. Próbáljuk téglalap alakúra nyújtani. A hosszanti oldalán egy pizzavágóval vagy éles késsel 12 csíkot vágunk.
  3. A fóliázott gurigákat megkenjük olvasztott vajjal, így sütés után nagyon könnyen ki lehet húzni. 
  4. A tésztacsíkokat a fóliázott gurigákra tekerjük,  úgy, hogy kb. 1 mm rés legyen köztük. Gurigánként 2 csíkot. 
  5. A sütőt előmelegítjük, 250 fok, grill fokozat.
  6. A feltekert tésztát a lisztezet deszkán kicsit átgörgetjük, hogy a tésztaszélek összeérjenek. 
  7. Végül a tésztát lekenjük olvasztott vajjal, meghempergetjük a cukorban és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, fektetve. 3 küröske fért el egy tepsire, így két adagban sütöttem.
  8. Ha már bent vannak a sütőben, ne hagyjuk magára, gyorsan megéghet. 2-3 percenként fordítsunk egy kicsit rajtuk, hogy mindenhol szépen megsüljön, a cukor karamelizálódjon. Kb 10-12 perc alatt készen vannak. 
  9. Ha kivettük a megsült kalácsokat, 1 percig pihentessük, majd forgassuk ízlés szerinti cukorba. Én előtte kivettem a papírgurigákat, de persze utána is lehet.
  10. Ezután süssük meg a másik három kürtöskét. 









Jó sütögetést kívánok!


3 megjegyzés:

  1. Hát ez nagyon szuper lett! Még egy vásározó kürtős sütő is megirigyelhetné, olyan jól néznek ki 😊! Nagyon ügyes vagy!
    Zetelakán, ahova már szinte évtizedek óta járunk nyaralni, a panzióban szoktak mindig hasonló finomságokat sütni, most hirtelen az jutott eszembe ezekről a szépségekről 😊.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta! Régen én is papír gurigákra tekertem.

    VálaszTörlés