Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2021. július 29., csütörtök

Nagyi féle baracklekvár


 

Nem mondhatnám, hogy nagy lekvárfogyasztók vagyunk, nálunk pl. a lekváros kenyér egyáltalán nem játszik. A baracklekvár mégis nagy kedvenc, akármennyi üveggel teszek el, mindig elfogy. Grízes tésztára, rizsfelfújtra, sültek mellé, süteménybe....:))

Idén sok üveggel készült, a barack horror ára ellenére. Tavaly kimaradt, így most muszáj volt pótolnom.  :)) A lekvár hagyományos módon készült, csak gyümölcs és cukor, semmi dzsem fix, tartósító vagy egyebek. Három adag készült, az egyik teljesen natúr, a másodikhoz adtam egy kevés vanília cukrot, a harmadikat fahéjjal fűszereztem.

1 kg barackhoz 30 dkg cukrot adtam

Ezek még szép, de nem túlérett barackok voltak, így ennyi cukor szerintem kellett hozzá. Ha nagyon édes, érett a gyümölcs, 20 dkg is bőven elegendő. A héját nem húzom le, teljesen szétfő így is. 


Elkészítés:

  1. A barackot alaposan megmossuk, a sérült részeket kivágjuk, majd kimagozzuk. Egy nagy edénybe tesszük és hozzáadjuk a cukrot. Ha sok barackot készítünk egyszerre, érdemes rétegenként lecukrozni. Én 3 kilónként főztem most be. Egy éjszakát lefedve pihentetjük.
  2. Mielőtt másnap tűzre tenném a barackot, előkészítem az üvegeket. Mosogatógépben szoktam átmosni magas hőfokon, majd egy tepsibe sorakoztatom őket, figyelve, hogy nem érjenek össze, vizet öntök alá és 100 fokos sütőben csírátlanítom őket. 10-15 perc
  3. A lecukrozott barackot botmixerrel pürésítem, nem teljesen, mert úgy szeretjük, ha barack darabkák maradnak benne. Kis lángon elkezdem főzni, gyakran megkeverem, és kb. 1,5 óra  alatt készre főzőm. Ennyi idő bőven elég neki, az állaga még nem túl sűrű, de nem is folyékony.
  4. Még forrón az üvegekbe szedem, majd pár percig fejtetőre állítom. Ha csatos üveget használok, előfordult, hogy a tömítésnél kicsit kifolyt a lekvár, ne ijedjetek meg, töröljétek le óvatosan, de vigyázzatok mert nagyon forró. Ha sima üveget használok, akkor celofánt szoktam a kupak alá tenni, azt is természetesen megordítom 2-3 percre.
  5. Utána mennek paplanok közé száraz dunsztba, 2 napra. Minél később hűl ki, annál jobb.
  6. Ha az üvegek tiszták voltak, ennyi tartósítás elég,  nem fognak megromlani. Nekem volt 2 éves lekvárom is, itt a panel melegében! :)))






Jó lekvárfőzést kívánok! :))

6 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyes vagy szép színük lett a lekvárnak de a gyümölcs is nagyon szép volt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva! Sajnos nem saját barack, a piacon vettem, de a lekvár nagyon finom lett!🙂

      Törlés
  2. Finom lekvárt főztél, és a színe is szép lett. Tényleg nagyon szép volt gyümölcsként is, biztos finom ízletes volt.
    Az üvegeid is nagyon tetszenek 🙂.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kati, tényleg jól sikerült. 🙂

      Törlés
  3. Érdekes, úgy néz ki, mintha nem lenne héja. Gyönyörű színe van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani! A héja sokkal gyorsabban szétfő, mint maga a barack..🙂🙂

      Törlés