Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2013. szeptember 21., szombat

Karamelles alma télre :))

  


·        4 kg starking alma
·        25 dkg cukor
·        fahéj
·        2 nagy evőkanál citromsav


  1. A citromsavat feloldjuk kb. másfél liter vízben. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, a magházukat eltávolítjuk, majd felkockázzuk és beletesszük a citromsavas vízbe. Ettől az alma szép fehér marad, nem barnul meg. 
  2. Egy nagyobb edényben kis lángon világos barnára karamellizáljuk a cukrot, majd beletesszük az almakockákat. Sercegni fog, vigyázzunk, nehogy égési sérülést szenvedjünk. 
  3. Ízlés szerint megszórjuk fahéjjal, mi nagyon szeretjük, úgy hogy bőven tettem bele. Kb. 15-20 percig kevergetjük, a lényeg, hogy az alma még egyben maradjon, ne főjön szét. A starking alma tökéletes erre a célra, kemény húsa van és kevésbé lédús. 
  4. Végül tisztára mosott, csírátlanított befőttes üvegekbe szedjük, szorosan lezárjuk 2 réteg fóliával, vagy kupakkal és 5 percre a tetejére fordítjuk.  Ezzel a maradék levegőt is kiszorítjuk.  Utána mehet 24 órára takarók, paplanok közé dunsztolódni.

Sültek mellé, süteményekbe, vagy csak önmagában desszertnek ajánlom. Tartósítószer nem kell bele, ha tisztán dolgoztunk, hónapokig eláll a kamra polcain. 



6 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik, még ezt nem hallottam! Süteménybe használod télen? Nagyon finom lehet fahéjat én is bőven tenné bele.Az a gondom hogy már üvegem nincs.Mennyi üveggel lett ebből a mennyiségből?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, sütibe, sültek mellé, de a gyerekeim csak úgy desszerként eszik. 4 nagy üveg lett belőle.

      Törlés
  2. Ez is finom variáció, a fahéj nekem is a szívem csücske, ide nagyon jól passzol ízben :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Vicuska, nálunk a fahéj családi kedvenc, jöhet mindenben, amihez passzol...:)

      Törlés
  3. Jókor jött és jó ötlet, köszönet érte :-))))

    VálaszTörlés