· 40 dkg csirkemell
· 20 dkg gomba
· 2-2 sárgarépa, fehérrépa
· 2 nagyobb krumpli
· 1 vöröshagyma
· 2-3 gerezd fokhagyma
· szárított morzsolt tárkony
· 2 dl 20%-os főzőtejszín
· só, bors, vegeta
· 3-4 evőkanál citromlé
· 2 evőkanál liszt
· olaj
A hagymát apró kockákra vágjuk, majd kevés olajon gyakori kevergetéssel megdinszteljük. Ha már szép üveges, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és levéve a tűzről átkeverjük. A csirkemellet megmossuk, felkockázzuk, majd hozzáadjuk a hagymához és fehéredésig pirítjuk. A gombát megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk és hozzáadjuk a húshoz. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk két -három csipetnyi tárkonnyal és jól átkeverjük az egészet. Felöntjük kb. 2 liter vízzel és megszórjuk egy kiskanál vegetával. Ha van húsleves alaplevünk, víz helyett azt használjunk.
Fedő alatt kis lángon negyed óráig főzzük, majd hozzáadjuk a karikákra vágott répákat valamint a felkockázott krumplit is. Ezután hozzákeverjük a tejszínt is, ezzel egyszer fellobbantjuk. Két kanál lisztet egy kis vízzel csomómentesre keverünk és ezzel behabarjuk a levest és további 4-5 percig takarékon forraljuk. Ne hagyjuk magára, a liszt miatt könnyen leéghet, néha kevergessük meg. Ha szükséges, utánaízesítünk sóval, borssal, tárkonnyal. A végén ízlés szerint citromlevet adunk hozzá.
Nagyon guszta a levesed, és nagyon szeretjük. Az egyik legfinomabb leves.:-)
VálaszTörlés