Már régóta tervezem, hogy a receptek mellett főzési alapismereteket, praktikákat, kis trükköket osszak meg. veletek Ezzel az oldallal kis segítséget szeretnék nyújtani a kezdő háziasszonyoknak, lelkes főzni tanulóknak. Néhány évvel ezelőtt, mikor jobban belemerültem a gasztronómia világába, internet híján nagy segítségemre volt Horváth Ilona szakácskönyve. Nagyrészt az ő könyvéből szerzett ismereteket fogom most leírni.
A főzés már az alapanyagok kiválasztásánál kezdődik, alapjában véve a főzést három fontos műveltre bonthatjuk: az előkészítésre, az elkészítésre, valamint a befejezésre-tálalásra.
Az előkészítő eljárás már a vásárlással megkezdődik. Például más húst vásárolunk levesnek, mást pecsenyének és megint mást pörköltnek.
Az anyagokat lehetőség szerint egyszerre mérjük ki. Üvegből vagy műanyagból készült mérőpohárral mérhetjük a folyadékot, mérleggel a cukrot, a rizst, de mérhetünk kanállal, pohárral is, amikor pontos méret ne feltétlenül szükséges. Ha pedig nincs mérlegünk, akkor se adjuk fel, az alábbi becslésre nyugodtan rábízhatjuk magunkat:
1 csapott evőkanál zsír kb. 2 dkg
1 csapott evőkanál liszt kb. 1 dkg
1 csapott evőkanál dara kb. 1 dkg
1 csapott evőkanál só kb. 1,5 dkg
1 csapott evőkanál cukor kb. 1,5 dkg
1 dl liszt kb. 5 dkg
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése