Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. augusztus 21., vasárnap

A főzésről

Már régóta tervezem, hogy a receptek mellett főzési alapismereteket, praktikákat, kis trükköket osszak meg. veletek  Ezzel az oldallal kis segítséget szeretnék nyújtani a kezdő háziasszonyoknak, lelkes főzni tanulóknak. Néhány évvel ezelőtt, mikor jobban belemerültem a gasztronómia világába, internet híján nagy segítségemre volt Horváth Ilona szakácskönyve. Nagyrészt az ő könyvéből szerzett ismereteket fogom most leírni.

A főzés már az alapanyagok kiválasztásánál kezdődik, alapjában véve a főzést három fontos műveltre bonthatjuk: az előkészítésre, az elkészítésre, valamint a befejezésre-tálalásra.

Az előkészítő eljárás már a vásárlással megkezdődik. Például más húst vásárolunk levesnek, mást pecsenyének és megint mást pörköltnek. 
Az anyagokat lehetőség szerint egyszerre mérjük ki. Üvegből vagy műanyagból készült mérőpohárral mérhetjük a folyadékot, mérleggel a cukrot, a rizst, de mérhetünk kanállal, pohárral is, amikor pontos méret ne feltétlenül szükséges. Ha pedig nincs mérlegünk, akkor se adjuk fel, az alábbi becslésre nyugodtan rábízhatjuk magunkat:


1 csapott evőkanál zsír              kb. 2 dkg
1 csapott evőkanál liszt             kb. 1 dkg
1 csapott evőkanál dara            kb. 1 dkg
1 csapott evőkanál só                kb. 1,5 dkg
1 csapott evőkanál cukor          kb. 1,5 dkg
1 dl liszt                                       kb. 5 dkg


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése