· 40 dkg rizs
· 1 liter tej
· 4 tojás
· 10 dkg margarin
· 5 +2 evőkanál cukor
· 2 db őszibarack
· 1 citrom
· örölt fahéj
· csipetnyi só
A rizst bő vízben többször átmossuk, majd a margarinnal és egy csipetnyi sóval a tejbe tesszük és takarékon elkezdjük puhára párolni. Időnként laza mozdulatokkal átkeverjük, vigyázva arra, hogy a rizsszemek ne törjenek szét. Ha már majdnem puha, de még nem szívta fel teljesen az összes tejet, belekeverjük a cukrot, elzárjuk a tüzet és rajtahagyjuk fedőt még kb. 20 percig. Így biztos nem fog leégni az alja, és rizsszemek szépen megduzzadnak.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját krémesre keverjük két evőkanál cukorral, a fehérjét kemény habbá verjük. A citromot megmossuk, majd a héját belereszeljük a rizsbe. Ezután hozzáadjuk cukros tojássárgás krémet, valamint habot. Lazán összekeverjük és egy kivajazott tűzálló tálba, tepsibe vagy jénai tálba simítjuk. A tetején elrendezgetjük a meghámozott őszibarackszeleteket és ízlés szerint meghintjük őrölt fahéjjal. Betesszük az előmelegített sütőbe és 25-30 perc alatt szép aranybarnára megsütjük.
Az öntethez két zacskó vaníliás öntetport (Dr. Oetker), 4 evőkanál cukrot és fél liter tejet használunk. A port csomómentesre kikeverjük a cukorral és néhány evőkanál langyos tejjel, majd hozzáadva a maradék tejet kis lángon, folyamatosan kevergetve felfőzzük. Ha már besűrűsödött, készen is van.
Van, hogy öntet helyett házi baracklekvárral tálalom:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése