Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. augusztus 23., kedd

Őszibarackos rizsfelfújt vaníliaöntettel



·        40 dkg rizs
·        1 liter tej
·        4 tojás
·        10 dkg margarin
·        5 +2 evőkanál cukor
·        2 db őszibarack
·        1 citrom
·        örölt fahéj
·        csipetnyi só

 A rizst bő vízben többször átmossuk, majd a margarinnal és egy csipetnyi sóval a tejbe tesszük és takarékon elkezdjük puhára párolni. Időnként laza mozdulatokkal átkeverjük, vigyázva arra, hogy a rizsszemek ne törjenek szét. Ha már majdnem puha, de még nem szívta fel teljesen az összes tejet, belekeverjük a cukrot, elzárjuk a tüzet és rajtahagyjuk fedőt még kb. 20 percig. Így biztos nem fog leégni az alja, és rizsszemek szépen megduzzadnak. 
 A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját krémesre keverjük két evőkanál cukorral, a fehérjét kemény habbá verjük. A citromot megmossuk, majd a héját belereszeljük a rizsbe. Ezután hozzáadjuk cukros tojássárgás krémet, valamint habot. Lazán összekeverjük és egy kivajazott tűzálló tálba, tepsibe vagy jénai tálba simítjuk. A tetején elrendezgetjük a meghámozott őszibarackszeleteket és ízlés szerint meghintjük őrölt fahéjjal. Betesszük az előmelegített sütőbe és 25-30 perc alatt szép aranybarnára megsütjük.
Az öntethez két zacskó vaníliás öntetport (Dr. Oetker), 4 evőkanál cukrot és fél liter tejet használunk. A port csomómentesre kikeverjük a cukorral és néhány evőkanál langyos tejjel, majd hozzáadva a maradék tejet kis lángon, folyamatosan kevergetve felfőzzük. Ha már besűrűsödött, készen is van. 




Van, hogy öntet helyett házi baracklekvárral tálalom: 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése