·
60 dkg
liszt
·
3 dkg
élesztő
·
2 db tojás sárgája
·
2
evőkanál olaj
·
egy
csipet só
·
7
evőkanál cukor, két csipetnyi fahéj és őrölt gyömbér
·
2.5-3 dl tej + 1,5 dl tej egy csomag
vaníliás cukorral
Hozzávalók a töltelékhez: 10 dkg margarin,
őrölt fahéj, 8 evőkanál cukor
Az
élesztőt egy kiskanál liszttel és cukorral felfuttatjuk a langyos tejben,
majd összedolgozzuk a
liszttel, a
tojás sárgákkal, olajjal, sóval, fahéjjal, gyömbérrel és annyi langyos tejjel,hogy
közepesen
kemény kelt tésztát kapjunk. Az elején robotgéppel dagasztjuk 7-8 percig, majd
kézzel
is átgyúrjuk
még egyszer. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával
javíthatjuk. A
tészta akkor jó, ha a dagasztás során szépen elválik a tál oldalától és nem
ragad a
kezünkhöz.
Kilisztezett
tálban, liszttel meghintve, konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára
kelesztjük,
majd lisztes deszkán ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. Meglocsoljuk a
megolvasztott
margarin
felével, meghintjük a porcukros fahéjjal, majd felsodorjuk. Éles késsel
egy ujjnyi
vastag szeletekre vágjuk, és az így kapott csigákat kivajazott vagy
sütőpapírral bélelt tepsibe
tesszük, nem túl szorosan egymás
mellé. Megöntözzük a maradék margarin keverékkel, és
hideg sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt megsütjük.
Mikor majdnem kész, forró, vaníliás tejjel meglocsoljuk, és további 5
percig készre sütjük.
Megbolondult a szerkesztőm, ezért az új forma........:-))
De különleges, szinte már karácsonyi sütik:)
VálaszTörlésFahéjas? Jöhet! Holnap reggel a kávéhoz jó lesz, küldöd? ;-D
VálaszTörlésKati, köszönöm.
VálaszTörlésGionetta, küldöm :-)