· 1 db kb. 1,2 kg-os füstölt, kötözött sonka
· szárított majoránna, kakukkfű, 2 babérlevél, 1 vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, szemes bors
A cipó hozzávalói:
· 3 dl langyos víz
· 10 dkg margarin
· 3 dkg élesztő
· 2 tojás
· 1 kiskanál só, 2 csipetnyi oregánó, csipetnyi őrölt bors
· 1 ek cukor
· 60 dkg liszt
· 2 evőkanál tejszín és 1 tojás sárgája a kenéshez
A sonkát megmossuk, majd beletesszük egy kuktába, felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi. A vízbe teszünk két-két csipetnyi morzsolt majorannát, szárított kakukkfüvet, babérlevelet, egy megtisztított és félbevágott vöröshagymát, 3-4 gerezd fokhagymát, néhány szem borst. Lefedjük és kb. 2 órán át takarékon puhára főzzük. Kivesszük a főzőléből, majd miután kissé kihűlt, levesszük róla a hálót, majd hűvös helyen hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. A főzőlevelet felhasználhatjuk egy jó kis bableveshez, de le is fagyaszthatjuk későbbi használatra.
És akkor jöjjön a cipó.......
Az
élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos, cukros vízben. Miután ez elkészült a hozzávalókat összekeverjük, először
kézzel jól átgyúrjuk, majd kézi robotgéppel 8-10 percig dagasztjuk. Közepesen lágy tésztát kell, hogy kapjunk. Ha nagyon lágy, sütés közben a cipó szétrepedhet.
Ezután letakarjuk és meleg helyen a
duplájára kelesztjük. Kb. egy óra. Ha már megkelt, lisztezett deszkára
borítjuk, és két részre osztjuk. A sonkát megfeleztem és két formát sütöttem, egy rácsos cipót és egy nyuszi formájut. Ha egyet szeretnénk, akkor nyújtsuk ki a tésztát éppen akkorára, hogy a sonkára szépen rá tudjuk majd hajtani. A célom az volt, hogy a sonkához külön kenyeret ne kelljen enni, tehát a cipó tésztája legyen elég vastag. Kb. 2 újnyi vastagra nyújtottam.
A kinyújtott tésztára rátesszük a sonkát, a tésztát ráhajtjuk úgy, hogy az aljára kerüljön a hajtás. A széleit is behajtjuk, majd a felesleges darabokat levágjuk. Azokból készül a rácsos dísz. Letakarjuk, majd hagyjuk a duplájára kelni, kb. 40 perc. A maradék tésztadarabokból kis rudacskákat sodrunk és rácsszerűen elhelyezzük a cipón. A tojás sárgáját elkeverjük a tejszínnel és lekenjük a cipót. 180-200 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni és csak azután szeleteljük
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése