Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2013. április 8., hétfő

Húsvéti füstölt sonka cipóban







·        1 db kb. 1,2 kg-os füstölt, kötözött sonka
·        szárított majoránna, kakukkfű, 2 babérlevél, 1 vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, szemes bors


    A cipó hozzávalói: 

·        3 dl langyos víz
·        10 dkg margarin
·        3 dkg élesztő
·        2 tojás
·        1 kiskanál só, 2 csipetnyi oregánó, csipetnyi őrölt bors
·        1 ek cukor 
·        60 dkg liszt 
·        2 evőkanál tejszín és 1 tojás sárgája a kenéshez

A sonkát megmossuk, majd beletesszük egy kuktába, felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi. A vízbe teszünk két-két csipetnyi morzsolt majorannát, szárított kakukkfüvet, babérlevelet,  egy megtisztított és félbevágott vöröshagymát, 3-4 gerezd fokhagymát, néhány szem borst. Lefedjük és kb. 2 órán át takarékon puhára főzzük. Kivesszük a főzőléből, majd miután kissé kihűlt, levesszük róla a hálót, majd hűvös helyen hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. A főzőlevelet felhasználhatjuk egy jó kis bableveshez, de le is fagyaszthatjuk későbbi használatra.

És akkor jöjjön a cipó.......


Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos, cukros vízben. Miután ez elkészült a hozzávalókat összekeverjük, először kézzel jól átgyúrjuk, majd kézi robotgéppel 8-10 percig dagasztjuk. Közepesen lágy tésztát kell, hogy kapjunk. Ha nagyon lágy,  sütés közben a cipó szétrepedhet.
Ezután letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Kb. egy óra. Ha már megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és két részre osztjuk. A sonkát megfeleztem és két formát sütöttem, egy rácsos cipót és egy nyuszi formájut. Ha egyet szeretnénk, akkor nyújtsuk ki a tésztát éppen akkorára, hogy a sonkára szépen rá tudjuk majd hajtani. A célom az volt, hogy a sonkához külön kenyeret ne kelljen enni, tehát a cipó tésztája legyen elég vastag. Kb. 2 újnyi vastagra nyújtottam. 
A kinyújtott tésztára rátesszük a sonkát, a tésztát ráhajtjuk úgy, hogy az aljára kerüljön a hajtás. A széleit is behajtjuk, majd a felesleges darabokat levágjuk. Azokból készül a rácsos dísz. Letakarjuk, majd hagyjuk a duplájára kelni, kb. 40 perc. A maradék tésztadarabokból kis rudacskákat sodrunk és rácsszerűen elhelyezzük a cipón. A tojás sárgáját elkeverjük a tejszínnel és  lekenjük a cipót. 180-200 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni és csak azután szeleteljük

Jó étvágyat kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése