· 1,2 kg savanyított gyalult káposzta
· 70 dkg darált sertéshús
· 30 dkg erdélyi szalonna
· 1 szál paprikás parasztkolbász (kb. 20 dkg)
· 20 dkg rizs
· 2 fej vöröshagyma
· 3 gerezd fokhagyma
· 3-4 csipetnyi őrölt köménymag
· szárított csombor (borsikafű)
· só, bors, 2 csapott evőkanál pirospaprika
· 3-4 dl tejföl
· kb. 2 evőkanál zsír
- A római tálat legalább egy óráig vízbe áztatjuk.
- A szalonnát megfelezzük. Az egyik részét apró kockákra vágjuk és gyakori kevergetéssel, kis lángon egy kis zsiradékon enyhén megpirítjuk.
- A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, majd hozzáadjuk az üvegesre pirított szalonnához és megdinszteljük.
- Ezután jöhet bele a zúzott fokhagyma és a vékony karikákra vágott kolbász. Az egészet jól átkeverjük és 3-4 perc alatt egy kicsit megkapatjuk.
- Utána hozzáadjuk a darált húst, ha nem férne el a serpenyőben, az egészet átesszük egy nagyobb lábosba. Egy kis vizet, kb. 1-1,5 decit adunk hozzá és lefedve, kis lángon félpuhára pároljuk a húst. Sózzuk, borsozzuk, a feljövő zsiradékban egy két csapott evőkanál pirospaprikát feloldunk.
- A rizst enyhén sós vízben félkeményre előfőzzük. Van, aki rétegesen teszi le a húst, illetve a rizst, de mivel a római tálban eleve egymásra kerülnek, én most összekevertem a szalonnás, hagymás, kolbászos, húsos alapot a félkész rizzsel, majd belekevertem kb. 2 dl tejfölt. A lényeg, hogy a végeredmény kellően szaftos legyen, hogy a rizsnek legyen lehetősége tovább dagadni.
7. A káposztát megkóstoljuk, ha nagyon savanyúnak találjuk, enyhén átmossuk. Ezután elkezdjük belerakni az egészet a római tálba. Legalulra kerüljön a káposzta 1/3-a. Szórjuk meg csomborral, majd erre jön a tejfölös, húsos, rizses ragu, majd ismét a káposzta, további fűszerekkel. Úgy rendezgessük, hogy a tetejére káposzta maradjon. A tetejét meglocsoljuk a maradék tejföllel, és felöntjük annyi vízzel, amennyi még belefér a tálba.
8. Lefedjük és 170 -180 fokos sütőben, alul felül módban, kb. 2 órán keresztül sütjük.
8. Lefedjük és 170 -180 fokos sütőben, alul felül módban, kb. 2 órán keresztül sütjük.
9. A félretett szalonnát felszeleteljük, beirdaljuk, és kb. másfél óra sütés után a káposztán elrendezgetjük. Lefedve tovább sütjük. Az utolsó fél órában már fedő nélkül sütjük tovább. Tálaláskor további tejföllel kínáljuk.