·
4 kg starking
alma
·
25 dkg cukor
·
fahéj
·
2 nagy evőkanál
citromsav
- A citromsavat feloldjuk kb. másfél liter vízben. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, a magházukat eltávolítjuk, majd felkockázzuk és beletesszük a citromsavas vízbe. Ettől az alma szép fehér marad, nem barnul meg.
- Egy nagyobb edényben kis lángon világos barnára karamellizáljuk a cukrot, majd beletesszük az almakockákat. Sercegni fog, vigyázzunk, nehogy égési sérülést szenvedjünk.
- Ízlés szerint megszórjuk fahéjjal, mi nagyon szeretjük, úgy hogy bőven tettem bele. Kb. 15-20 percig kevergetjük, a lényeg, hogy az alma még egyben maradjon, ne főjön szét. A starking alma tökéletes erre a célra, kemény húsa van és kevésbé lédús.
- Végül tisztára mosott, csírátlanított befőttes üvegekbe szedjük, szorosan lezárjuk 2 réteg fóliával, vagy kupakkal és 5 percre a tetejére fordítjuk. Ezzel a maradék levegőt is kiszorítjuk. Utána mehet 24 órára takarók, paplanok közé dunsztolódni.
Sültek mellé,
süteményekbe, vagy csak önmagában desszertnek ajánlom. Tartósítószer nem kell
bele, ha tisztán dolgoztunk, hónapokig eláll a kamra polcain.
Nagyon tetszik, még ezt nem hallottam! Süteménybe használod télen? Nagyon finom lehet fahéjat én is bőven tenné bele.Az a gondom hogy már üvegem nincs.Mennyi üveggel lett ebből a mennyiségből?
VálaszTörlésÉva, sütibe, sültek mellé, de a gyerekeim csak úgy desszerként eszik. 4 nagy üveg lett belőle.
TörlésEz is finom variáció, a fahéj nekem is a szívem csücske, ide nagyon jól passzol ízben :)
VálaszTörlésKöszi Vicuska, nálunk a fahéj családi kedvenc, jöhet mindenben, amihez passzol...:)
TörlésJókor jött és jó ötlet, köszönet érte :-))))
VálaszTörlésNagyon szívesen :)
Törlés