- 15 dkg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél
- 2-2 sárgarépa, fehérrépa
- 3 közepes fej burgonya
- ¼ fej zellergumó
- 6 csirke szárny
- só, bors, pirospaprika
- csipetnyi morzsolt majoránna
- néhány szál petrezselyem zöldje
- 1 csapott evőkanál liszt
- olaj, tejföl
A csirkeszárnyak
vékonyabb szárnyrészét a porcnál levágjuk, a cicáim nagyon szoktak örülni neki.
A megmaradt szárnyat szintén félbevágjuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk
és néhány evőkanál olajon lassú tűzön
üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a megmosott szárnyakat és mindkét
oldalát 1-2 perc alatt enyhén megpirítjuk. Beletesszük a megtisztított, zúzott
fokhagymát, átkeverjük, majd belekeverjük a többi fűszert is, majoránnát,
borst, babérlevelet. Levéve a tűzről megszórjuk egy-két csipet pirospaprikával.
Beletesszük a felszeletelt gombát, zellerdarabokat, a megtisztított és
karikákra vágott répát, fehérrépát, kockára vágott burgonyát, majd felöntjük 1,5-2 liter vízzel.
Szeretem ezt a
levest, mert a sok zöldségtől nem csak üdítően friss és ízletes, hanem mert a hozzávalóit
egyszerre bele lehet tenni és gyorsan készen van.
Miután minden
megpuhult, egy csapott evőkanál lisztet egy kis vízzel csomómentesre keverünk
és besűrítjük vele a levest. A tetejét megszórjuk frissen vágott
petrezselyemmel és már tálalhatjuk is. Tejfölt kínálhatunk mellé.
Jó étvágyat kívánok!
Szeretem a gombalevest. Új felfedezettem e tárgyban az árvégű fülőke. Nagyon ízletes a levese. :)
VálaszTörlés