Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2014. december 4., csütörtök

Cukormázas almaGyerekkorom egyik kedvenc csemegéje volt. Emlékszem, télen hétvégenként korizni mentünk, a koripálya mellett volt egy idős nénike, ő árult ehhez hasonló cukros almákat. Azt a finom illatot máig érzem, olyan meseszerű volt az egész.  Imádtam. Sokszor eszembe jutott, hogy a gyerekeknek én is készítek, most végre meg is csináltam. Nem nehéz, csak nagyon figyelni kell, a forró cukor bőrre kerülve komoly égési sérüléseket okozhat.
Jégkrémpálcikám nem volt itthon, így gyorsan kiszaladtam a kertbe, törtem néhány elszáradt ágacskát és arra szúrtam fel az almákat. Még jól is nézett ki, hangulatosabb :)

  • 4 közepes méretű savanykás alma
  • 25 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 1 mk ecet

  1.  Az almákat forrásba levő vízbe mártjuk, néhány másodpercig benne hagyjuk, majd kiszedjük és szárazra törüljük. Beleszúrjuk a pálcikát.....vagy annak hiányában a faágacskákat.
  2. A cukormázhoz a cukrot összekeverjük a vízzel és lassú tűzön melegíteni kezdjük. Hozzáadjuk az ecetet is. Ha már szépen forr, takarékra állítjuk a hőfokot és gyakran megkeverve kb. fél óráig főzzük. Amikor a cukor elkezd színeződni, karamellizálódni vigyázzunk, hogy le ne égjen. Akkor jó a máz, ha a színe szép aranyszínű és hideg vízbe cseppentve azonnal megdermed. 
  3. Ha készen van,  félretesszük 4-5 percre, ezalatt egy kicsit sűrűsödik és nem folyik le olyan könnyen az almákról. 
  4. Végül az almákat a faág segítségével óvatosan beleforgatjuk a mázba és szilikonos sütőpapírra helyezzük. Ha megszáradt, lehet csemegézni. :)


                                                                                                                                                                   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése