Még decemberben sütöttem ezt a tortát, pontosabban kettőt, mert az első szinte percek alatt elfogyott. Bíborkám lelkes segítőm volt. :)))
Hozzávalók a piskótához:
- 6 tojás
 - 12 dkg cukor
 - 10 dkg liszt
 - 1 csapot evőkanál cukrozatlan kakaópor
 - 1/2 cs. sütőpor
 - 10 dkg darált dió
 
A krémhez:
- 4 db körte
 - 30 + 5 dkg cukor
 - őrölt fahéj, szegfűszeg
 - 8 dl tej
 - 2 cs. vaníliás pudingpor
 - 35 dkg vaj
 - egy citrom reszelt héja
 
- A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral majd óvatosan a habhoz keverjük. Végül kanalanként beleszitáljuk a kakaóporral, sütőporral elkevert lisztet és hozzáadjuk a darált diót.
 - A tésztát egy 22-23 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt (vagy vajazott, lisztezett) tortaformába öntjük és 160 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Amikor kihűlt, 3 lapot vágunk.
 - A krémhez a körtéket meghámozzuk, felkockázzuk, 5 dkg cukorral egy lábosba tesszük, fűszerezzük fahéjjal, szegfűszeggel és pár percig pároljuk. Ha nagyon puha a körte, elég neki 1 perc is. Félretesszük hülni.
 - A tejből, cukorból és a pudingporból hagyomás módon pudingot főzünk, majd még melegen hozzáadjuk a lágy vajat. Krémesre keverjük. Végül belereszeljük a citrom héját.
 - A kihűlt krémmel megtöltjük a tortalapokat úgy, hogy a tetejére és az oldalára is jusson. Tortalap, krém, körte, tortalap, ismét körte és végül az teteje. Az egészet bevonjuk krémmel és a durvára darált dióval megszórjuk.
 - Pár óra hűtés után gyönyörűen szeletelhető.
 
 




Különlegesen finom lehetett ez a torta a körtés töltelékkel. Erről jutott eszembe, hogy mi kevés körtét fogyasztunk, pedig szeretjük.
VálaszTörlésSikeres, boldog 2016-os esztendőt kívánok az egész családnak! :)
Köszönöm Marisz, neked is boldog új évet kívánok! :)
TörlésAkinek ilyen ügyes segítsége van, annak könnyű a sütés :-)
VálaszTörlésBizony, már nagyon jól össze tudunk dolgozni! :)
TörlésGratulálok a kis kuktához! BUÉK! Játék van nálam. Kukkants be!
VálaszTörlés