Még decemberben sütöttem ezt a tortát, pontosabban kettőt, mert az első szinte percek alatt elfogyott. Bíborkám lelkes segítőm volt. :)))
Hozzávalók a piskótához:
- 6 tojás
- 12 dkg cukor
- 10 dkg liszt
- 1 csapot evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1/2 cs. sütőpor
- 10 dkg darált dió
A krémhez:
- 4 db körte
- 30 + 5 dkg cukor
- őrölt fahéj, szegfűszeg
- 8 dl tej
- 2 cs. vaníliás pudingpor
- 35 dkg vaj
- egy citrom reszelt héja
- A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral majd óvatosan a habhoz keverjük. Végül kanalanként beleszitáljuk a kakaóporral, sütőporral elkevert lisztet és hozzáadjuk a darált diót.
- A tésztát egy 22-23 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt (vagy vajazott, lisztezett) tortaformába öntjük és 160 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Amikor kihűlt, 3 lapot vágunk.
- A krémhez a körtéket meghámozzuk, felkockázzuk, 5 dkg cukorral egy lábosba tesszük, fűszerezzük fahéjjal, szegfűszeggel és pár percig pároljuk. Ha nagyon puha a körte, elég neki 1 perc is. Félretesszük hülni.
- A tejből, cukorból és a pudingporból hagyomás módon pudingot főzünk, majd még melegen hozzáadjuk a lágy vajat. Krémesre keverjük. Végül belereszeljük a citrom héját.
- A kihűlt krémmel megtöltjük a tortalapokat úgy, hogy a tetejére és az oldalára is jusson. Tortalap, krém, körte, tortalap, ismét körte és végül az teteje. Az egészet bevonjuk krémmel és a durvára darált dióval megszórjuk.
- Pár óra hűtés után gyönyörűen szeletelhető.
Különlegesen finom lehetett ez a torta a körtés töltelékkel. Erről jutott eszembe, hogy mi kevés körtét fogyasztunk, pedig szeretjük.
VálaszTörlésSikeres, boldog 2016-os esztendőt kívánok az egész családnak! :)
Köszönöm Marisz, neked is boldog új évet kívánok! :)
TörlésAkinek ilyen ügyes segítsége van, annak könnyű a sütés :-)
VálaszTörlésBizony, már nagyon jól össze tudunk dolgozni! :)
TörlésGratulálok a kis kuktához! BUÉK! Játék van nálam. Kukkants be!
VálaszTörlés