Rengeteg sajttorta recept kering a neten, sokat ki is próbáltam, elvettem, hozzátettem, végül ez lett az abszolút befutó. :) Lágy, krémes, citromos ...néhány nap múlva is puha marad. Persze, ha addig nem fogyott el! :)
- 1 kg friss sajt (Lidl)
- 5 nagyobb tojás
- 2 nagy evőkanál tejföl
- 2 kiskanál vanília aroma
- 1 citrom reszelt héja
- fél citrom leve
- 15 dkg cukor vagy 20 dkg eritrit
- 20 dkg zabkeksz és 10 dkg vaj az alaphoz
- A kekszet megdaráljuk vagy mozsárban összetörjük. Összekeverjük a lágy vajjal és a kapott masszát egy 23 cm-es kapcsos tortaformába nyomkodjuk,
- A kekszes alapot 180 fokos sütőbe tesszük, 10 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
- A sajtkrémet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, aromát, citromlevet, tejfölt, belereszeljük a citromhéjat. Összekeverjük, majd egyenként a tojásokat is hozzáadjuk. Lazán keverjük, hogy minél kevesebb légbuborék kerüljön bele. Én a robotgép egyes fokozatát szoktam használni.
- Ha a kekszalap kihűlt, a forma oldalát kivajazzuk, majd beleöntjük az elkészült sajtkrémet.
- 180 fokos légkeveréses sütőbe rakjuk a tortát, az alsó rácsra egy tepsi vizet teszünk. 15 percig sütjük, majd visszavesszük a hőfokot 150 fokra. További kb. 1 órát sütjük. Ha a széle már kemény, de a közepe még remeg, akkor jó. Elzárjuk a sütőt és az ajtót kicsit résnyire hagyva hagyjuk kihűlni.
- Ha kihűlt, a hűtőbe tesszük.
- Tálaláskor lekvárral tálaljuk. Nálunk a ribizlilekvár vált be, kellően savanykás, fanyar, illik a citromos krémhez.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése