Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2020. október 20., kedd

Mandulás birsalmatorta vaníliakrémmel

 


Régóta szerettem volna egy birsalmás tortát, tegnap végre sikerült időt és birsalmát keríteni hozzá! :)) Mivel nem volt kész receptem, csak elképzelésem, így a mandulás torta alapon kívül,  minden más menet közben alakult. Nagy sikere volt itthon, szerintem felkerül a kedvencek közé. :) 


Hozzávalók a piskótához:

  • 8 L-es tojás
  • 12 dkg liszt
  • 10 dkg örölt mandula
  • 15 dkg cukor
  • fél zacskó sütőpor
  • 2 evőkanál citromlé

Hozzávalók a birs krémhez:
  • 6 nagyobb birsalma
  • 5 dkg vaj
  • cukor ízlés szerint (pár kanálnyi)
  • pár szem szegfűszeg
  • két csipetnyi őrölt fahéj

Hozzávalók a vanília pudinghoz: 
  • 1 tasak vanília puding
  • 4 dl tej
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 15 dkg vaj vagy margarin

A fehér krém 3 dl Hulala cukrásztejszín keményre verve. 

Szükség lesz még 4 evőkanál savanykásabb piros lekvárra, nálam most körtés-cseresznyés, de a málna is tökéletesen illik hozzá.
A tetejére cukrozatlan kakaópor és bonbonok a díszítéshez. 


  1. Először elkészítjük a mandulás piskótát. Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, vagy kivajazzuk, lisztezzük. Én az előbbit szoktam, úgy a kész piskótát sokkal könnyebben ki tudjuk szedni a formából. 
  2. A lisztet, őrölt mandulát  és a sütőport összekerjük. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből és citromléből kemény habot verünk, a cukrot kanalanként adagoljuk. 
  3. Egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat is. Majd óvatosan, adagonként fakanállal hozzákeverjük a mandulás lisztet is. A lényeg, hogy minél több levegőbuborék maradjon a tésztában, rázogatni, ütögetni nem szabad.
  4. A masszát beleöntjük a formába és 170 fokos előmelegíttett sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Légkeveréses módban. Ha sima sütönk van, 180 fokos legyen. 
  5. A kész piskótát rácsra téve hagyjuk kihűlni, után szeleteljük 3 lapra. Jo magas torta lesz!🙂
  6. Míg hűl a piskótánk, elkészítjük a krémeket. A birsalmákat alaposan megmossuk, ha szép, világos a héjuk nem vágjuk le, azzal együtt szeleteljük. Cukros, fahéjas, szegfűszeges vízben 10-15 perc alatt puhára főzzük. Én 2 kanál cukrot tettem a vízbe. Ha már puha, leszűrjük, tálba tesszük, még melegen villával összenyomkodjuk. Hozzákeverjük a puha vajat, és ízlés szerinti cukrot. Én jobban szeretem, ha savanykás marad, így nem sok cukrot adtam hozzá, kb. 2 evőkanálnyit. Egy csipetnyi fahéj is mehet bele.
  7. A pudingot elkészítjük a szokásos módon, amikor langyosra hűlt, belekeverjük a puha vajat. Többször átkeverjük, hogy jó krémes legyen. 
  8. A Hulalát kemény habbá verjük, külön nem kell cukrozni.
  9. Végül összeállítjuk a tortát. 
  10. Az alsó lapot megkenjük a birskrém felével, erre jön a vanília krém fele, és a habtejszín harmada.
  11. A második lapot előszőr a málna vagy cseresznyelekvárral kenjük, utána jön a birs, vanília, habtejszín második harmada. 
  12. Végül beborítjuk az utolsó lappal, az egészet átkenjük a maradék habtejszínnel. A tetejét megszórjuk cukrozatlan kakaóporral és ízlés szerint dísztjük. Én most többféle bonbont rakosgattam rá. 
  13. Tálalásig a hűtőbe tesszük, legalább 3 óra kell, hogy az egész jó összeálljon, az ízek összeérjenek. 🙂🌺


 







5 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik és látványnak is szép. Ha birsalma, csak finom lehet. Nekünk alig termett idén.:(

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű lett a tortád, a birssel különleges íze lehetett! El is hiszem, hogy a kedvencek között kap majd helyet 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Imádom a birset, évek óta nem ettem...így most nagyon örültem ennek!🙂 Köszönöm Katalin!🙂

      Törlés
  3. Nagyon szép a tortád és azok az ízek benne és rajta , nagyon finom lehetett!

    VálaszTörlés