Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2020. október 1., csütörtök

Sajtos baconos koszorú



Vacsorára készült ez a tészta koszorú, hirtelen ötlettől vezérelve. :)) Maradt még ebédről egy kis krumplipüré, amiből rendszerint krumplis pogikat sütök. Gondoltam most újítok kicsit, így született meg ez a baconos, sajtos koszorúcska. Pontos adagokat sajnos nem tudok írni, mert nem méricskéltem közben, de igyekszem úgy leírni a receptet, hogy el tudjátok ti is készíteni. Persze, ha nincs otthon maradék püré, tökéletes a főtt krumpli is. 

Hozzávalók:
  • kb 15-20 dkg vajas krumplipüré
  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás és 1 a lekenéshez
  • 1 zacskó szárított élesztő
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 csapott kiskanál só
  • kb. 2,5 - 3,5 dl langyos tej
  • kb. 20 dkg reszelt sajt, nálam most edami
  • 10 dkg kockázott bacon, pici olaj a pirításához

  1. Először egy serpenyőben kis olajon megpírítjuk a bacont, félteresszük, hagyjuk kihülni.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a szárított élesztőt, külön felfuttatni nem kell. Beletesszük a tojást, a krumplipürét, sót, tejet. Először a tejnek csak a háromnegyedét tegyük bele, lehet nem lesz szükség az egészre. Elkezdjük dagasztani, ha szükséges hozzáadjuk a maradék tejet is. Amikor a tészta már összeállt, akkor adjuk hozzá az olajat is. Lágy, de rugalmas, táltól elváló tésztát kell kapnunk. Ha túlságosan lágy, ragacsos a tészta, adjunk még hozzá lisztet, illetve fordítva is, ha túl keménynek tűnik, lazítsuk még egy kis tejjel.
  3. Lefedve, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát enyhén lisztes kézzel átgyúrjuk, majd sütőpapírral fedett vagy lisztezett deszkán kb 1 cm-es téglalappá nyújtjuk. A tészta hosszabbik felét megszórjuk a reszelt sajt felével és a pirított baconnal. Ráhajtuk a tészta üresen hagyott felét, majd feltekerjük mint a beiglit. A két végénél fogva csavarunk párat rajta, majd koszorút formázunk. A tetejét két centiméterenként egy éles késsel kicsit bevágjuk. Konyharuhával letakarva 20 percig pihentetjük. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 170 fokra.
  5. Végül az egészet lekenjük egy felvert tojással, megszórjuk a maradék reszelt sajttal és betesszük a sütőbe. Légkeveréses módban kb 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük. 
  6. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.







 

2 megjegyzés:

  1. Ötletes és nagyon finom lehetett!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta lett, finom ropogósra sült! Nagyon ügyesen kitaláltad, nagyszerű vacsorátok volt 😊

    VálaszTörlés