Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2020. november 7., szombat

Gyömbéres körtetorta


Csenger új receptje, tortája. Fordított gyömbéres körtetorta, áfonyával, dióval.....sütés közben isteni finom illaltok terjengtek a konyhában. 


Hozzávalók egy 25 cm-es kapcsos tortaformához:

A tésztához:

  • 4 nagyobb tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg darált dió
  • 2 csapott evőkanál keményítő
  • 1 zacskó sütőpor
  • csipetnyi só

A tetejére:
  • 60 dkg körte
  • 2-3 evőkanálnyi citromlé (nálam frissen facsart)
  • 3 evőkanálnyi aszalt álfonya
  • 10 dkg durvára tört dió
  • fél kiskanálnyi őrölt fahéj
  • 30 dkg meghámozott, reszelt friss gyömbér
  • további 10 dkg porcukor a karamellhez

  1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A kapcsos tortaforma alját jól kivajazzuk, a szélét sütőpapírral bevonjuk. Én úgy szoktam, hogy a vajból pici pöttyöket kenek a karimára, mintegy ragasztóként és úgy tapasztom rá a méretre vágott sütőpapír csíkot.
  2. Az áfonyát összekeverjük a durvára morzsolt dióval, hozzáadjuk a frissen reszelt gyömbért is. Félretesszük.
  3. A körtét meghámozzuk, félbevágjuk, a magházát eltávolítjuk. Meglocsoljuk a citromlével.
  4. A darált diót elkeverjük a fahéjjal és a sütőporral, keményítővel. 
  5. A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját világos sárgára keverjük a 10 dkg cukorral. 
  6. A fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. Egy hablapát vagy fakanál segítségével óvatosan hozzákeverjük a tojássárgát, majd adakonként hozzáadjuk a sütőporos, keményítős darált diót is. 
  7. Elkészítjük a karamellt. Egy kis lábosban lassú tűzön gyakran kevergetve világosra karamelizáljuk a porcukrot, majd a kikent tortaforma aljába kenjük. Gyorsan kell dolgoznunk, mert nagyon hamar szilárdul.
  8. Ezután kirakjuk a formát a körtékkel, a domború felével lefele.
  9. Megszórjuk az áfonyás, diós, gyömbéres keverékkel.
  10. Végül belesímítjuk a diós tésztát és betesszük a sütőbe. 160 fokon, légkeveréses módban kb. 40 percig sütjük. Légkeveréses módban. 
  11. Ha már kész, kivesszük a sütőből, egy nagyobb tányért ráteszünk a tetejére és átfordítjuk.  Még melegen csináljuk, hogy a karamell nem szilárduljon meg. A széléről levesszük a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni. 




Jó sütögetést kívánok! 
Csenger



1 megjegyzés:

  1. Nagyon finom, különleges tortát sütöttetek! Még sosem csináltam ilyen átfordítós sütit, szívesen megkóstolnám 😊. Nagyon guszta!!!

    VálaszTörlés