Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2020. november 2., hétfő

Madártej picit másként


Gyerekkorom egyik kedvence, anyukám, nagyim sokszor készített. Hagyományos módon, főzött habgaluskákkal...most egy új, sokkal gyorsabb mikrós változatot próbáltam ki. Az elején kicsit szkeptikus voltam és a mikrót is csak melegítésre szoktam használni, de ez most tényleg bevált. Persze a tejes mártás hagyományos módon készült. 

 Az eredeti madártej receptjét ITT találjátok! 


Hozzávalók a mártáshoz:

  • 1,5 liter tej
  • 7 nagyobb tojás sárgája
  • 10 evőkanál cukor
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 2 evőkanál vanília aroma ( opcionális)
  • csipetnyi só
  • 1 púpos evőkanál liszt + kb 3 evőkanál tej


Hozzávalók a habgaluskához:
  • 7 tojásfehérje
  • 2 evőkanál cukor

  1. A tejet lassú tűzön elkezdjük melegíteni. 
  2. A tojásokat ketté választjuk. A sárgájához adjuk a cukrot és habosra keverjük. 
  3. A lisztet pici tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzákeverjük a cukros tojássárgához. Hozzáadjuk a vanília aromát is. 
  4. A meleg tejből egy nagyobb evőkanálnyit merünk a cukros, lisztes, tojásos keverékhez, azaz hőkiegyenlítést végzünk. Végül mindezt visszaöntjük a tejbe és addig kevergetjük, míg besűrűsödik. Forralni nem szabad, mert a tojás összeugrik, csúnya, pelyhes lesz. Ha mégis így jártunk, botmixerrel átmegyünk rajta, így újra finom krémes lesz. :) Tapasztalat sajnos...:)) Ha készen van a mártás, elkészítjük a habgaluskákat. 
  5. A tojásfehérjét a 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük.
  6. Egy nagyobb, lapos, vízzel megnedvesített tányérra evőkanálnyi galuskákat szaggatunk, pici helyet hagyunk köztük mert nőni fognak.  750-800 watton 1 perc alatt gyakorlatilag megfőzzük. Végül a meleg madártejre pakolgatjuk. Hűtőben tároljuk, hidegen is isteni finom....én úgy szeretem igazán! :))






3 megjegyzés:

  1. Szép nagyok lettek a habgaluskáid ! Nagyon guszta és szívesen bekanalaznék most belőle:)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen Éva!🙂

    VálaszTörlés
  3. Hű de guszta! Lehet kérni belőle? 😊

    VálaszTörlés