Sokszor sütöttem burgonyás, sós muffint, de mindig elfelejtettem feltenni a receptet. Valószínű azért, mert mindig maradékmentés volt, a maradék püréből készült. Ezúttal ez volt a terv, így külön megfőztem hozzá a krumplit. Sokféleképpen ízesíthető, variálható, a krumplis alap a lényeg. Adhatunk hozzá bacont, kolbászt, dinsztelt hagymát, gombát, kukoricát...:)
Borsóleves mellé sütöttem most, de önmagában is nagyon finom nasi, vacsorára, másnap reggelire tökéletes.
Hozzávalók:
- kb 45 dkg áttört főtt krumpli vagy püré
 - 25 dkg liszt
 - 3 tojás
 - 12 dkg sonka, nálam most csirkemellsonka
 - só, bors ízlés szerint
 - csipetnyi őrölt szerecsendió ( elhagyható)
 - 3 csipetnyi szárított metélőhagyma
 - 1 tasak sütőpor
 - kb 1,5 dl tej
 - 1,2 dl olívaolaj
 - liszt és margarin a muffin tepsi kenéséhez
 - kb 10 dkg reszelt sajt a tetejére
 
Elkészítés:
- A szokásos módon járunk el, mint az összes muffinnál. Előszőr összekeverjük a száraz, majd a nedves hozzávalókat, végül a kettőt homogén masszává keverjük.
 - Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, fűszereket, sót, sütőport és a felkockázott sonkát.
 - A tojásokat felverjük, hozzáadjuk az olajat, a tört krumplit és a tejet.
 - Végül a két keveréket lazán összekeverjük.
 - A muffin formát kikenjük margarinnal, lisztezzük és kanállal megtöltjük a mélyedéseket.
 - A sütőt előmelegítjük 170 fokra, légkeveréses módban, 180 alul felül.
 - A tészta tetejét megszórjuk reszelt sajttal, majd 20-25 perc alatt megsütjük.
 - Tűpróbával ellenőrizzük, ha nem ragad a tészta belseje, készen van.
 - A formában hagyjuk kihűlni.
 
Jó étvágyat kívánok!






Nagyon jó ötlet. Szépek is lettek és biztos nagyon finomak.
VálaszTörlésKöszönöm szépen, gyorsan el is fogyott!🙂
TörlésNagyon guszta és finom lehet! Pogácsába szoktam elmenteni a megmaradt pürét, de nagyon tetszik ez a változat is kipróbálandó egyszer!
VálaszTörlésMaradékmentésnek is nagyon jó ötlet, de a lényeg hogy finom! És jó az is, hogy a különböző ízekkel lehet variálni, így mindig más és más íze lesz 🙂.
VálaszTörlés