Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. június 15., péntek

Eperlekvár
·        4 kg eper
·        1,5 kg cukor
·        néhány csipetnyi őrölt fahéj

Az epret alaposan, többször is átmossuk, hogy az esetlegesen ráragadt földtől megtisztítsuk. Utána a kis zöld csutkáját eltávolítjuk, majd a nagy szemeket félbevágjuk. Szeretem, ha egész eperdarabok is vannak a lekvárban, ezért miután az összes eper benne van a lábosban, nem pépesítem, csak kézzel összenyomkodom. Közepes lángon 2 órát főzzük, gyakran megkevergetjük. A főzési idő függ az epertől is, most nagyon sok levet eresztett, szerettem volna, hogy a lekvár sűrű legyen magától….dzsemfixek és egyéb vegyszerek nélkül.  Ezután hozzáadjuk a cukrot, fahéjat és takarékon tovább főzzük még legalább egy órán át. Ekkor már ne hagyjuk magára, szinte folyamatosan kevergetni kell, mert nagyon könnyen leég. Az esetlegesen keletkezett habot egy kanállal vegyük le a tetejéről.

Még forrón töltsük kis üvegekbe, amiket előzőleg alaposan tisztítottunk, csírátlanítottunk, majd dupla réteg celofánnal fedjük le, és gumival rögzítsük. Egyszer fordítsuk meg, a celofán egy kicsit felpúposodik, majd ráncosodni kezd…..és ekkor óvatosan húzogassuk meg, hogy sima legyen………ha megszárad, tökéletesen fog zárni. Amennyiben tisztán dolgoztunk, hosszú hónapokig eláll, tartósítószer nem kell bele. Igazi csemege a hideg téli hónapokban :-)

Tegyük az üvegeket száraz dunsztba legalább 24 órára. Utána mehet is a kamra polcaira…

3 megjegyzés:

  1. Kedves Verus, Makacskának köszönhetően, nagyon örülök, hogy idetaláltam.

    VálaszTörlés
  2. Szia Erdőkóstoló! Örülök neked, ha van kedved csatlakozz te is a desszertes játékunkhoz :-))

    VálaszTörlés
  3. Szia Verus, en is nagyon örülök, hogy kedves bloggodat megtaláltam. Nagyon finomnak hangzik az Eperlekvár a fahéjjal :)

    VálaszTörlés