Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. június 5., kedd

Lekváros bukta




·        60 dkg liszt
·        3 dkg élesztő
·        2 tojás sárgája + 1 tojás a kenéshez
·        4-5 evőkanál cukor
·        1 csomag vaníliás cukor
·        2 csipetnyi só
·        ½ citrom reszelt héja
·        2,7 dl tej
·        2 evőkanál olvasztott margarin
·        sárgabarack lekvár


Mint minden kelt tésztánál itt is fontos, hogy az a hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek. Az élesztőt  egy kiskanál liszttel és cukorral felfuttatjuk a langyos tejben,  majd összedolgozzuk a liszttel, a tojás sárgákkal, lágy margarinnal,  sóval és végül a tejjel. Először kézzel jól gyúrjuk át, majd a robotgép dagasztóspiráljával dagasszuk hólyagosra kb. 8-10 perc alatt. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk. Közepesen lágy tésztát kell, hogy kapjunk.

A tészta akkor jó, ha a dagasztás során szépen elválik a tál oldalától.
Kilisztezett tálban, liszttel meghintve, konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük, majd lisztes deszkán kb. fél cm vékonyra kinyújtjuk, majd egy éles késsel, vagy pizzavágóval 8 x 8 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepébe egy kanálnyi lekvárt kanalazunk, félbehajtjuk és a széleit enyhén megnyomkodjuk, hogy a lekvár ne folyjon ki.

Sütőpapírral bélelt  vagy margarinnal kikent tepsibe rendezgetjük, és konyharuhával letakarva ismét a duplájára kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Ha megkelt, a bukták tetejét lekenjük a felvert tojással, majd betesszük a sütőbe. Hőlégkeveréses sütőben egyszerre süthetünk két tepsinyit is, 160 fokon. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, tegyünk rá egy fehér papírt, akkor ne fog megégni….Ha kihűlt, a tetejét megszórjuk porcukorral.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése