· 1 szál póréhagyma vagy újhagyma
· 1 nagy fej vöröshagyma
· 2 gerezd fokhagyma
· 25 dkg juhtúró
· 25 dkg tehéntúró
· 2-3 evőkanál olaj
· só, bors
· 5 dl tejföl
· 500 g nagykocka vagy csuszatészta
· 5-7 dkg füstölt húsos szalonna
· 8 vékony baconszelet
A húsos szalonnát apró kockákra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, majd félretesszük. A póréhagymát és a hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, a fokhagymát meghámozzuk. A szalonna után maradt zsírban aranybarnára pirítjuk a vöröshagymát, majd rádobjuk a póréhagymát, fokhagymát és gyakran kevergetve megfonnyasztjuk. Enyhén sózzuk, borsozzuk.
Forrásban levő, enyhén sós, bő vízben kifőzzük a tésztát ( a csuszatésztát előzőleg kisebb darabokra tördeljük), majd ha készen van leszűrjük, alaposan lerázzuk róla a vizet és azonnal a hagymás zsiradékba forgatjuk. Egy tálban összekeverjük a kétféle túrót a tejföllel, ízlés szerint sózzuk, majd lazán a tésztához keverjük a megpirított szalonnadarabokkal együtt, és az egészet belesimítjuk egy hőálló vagy római tálba. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A baconszeleteket elrendezgetjük a tészta tetején és betesszük a tálat a sütőbe. Addig sütjük, míg a baconszeletek megpirulnak. Tálaláskor külön tálkában további snidlinggel vagy újhagymaszárral ízesített tejfölt kínálhatunk hozzá. Készíthetjük csak tehéntúróból is, abban az esetben egy kicsivel erősebben sózzunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése