Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. május 29., vasárnap

Akácszörp
·        20-30 akácvirág fürt
·        4 kg cukor
·        2 liter víz
·        5 citrom
·        15 g citromsav


Az akácról: gyerekorom óta imádom az akácvirág illatát, szerencsés vagyok, hogy házunk körül a tavasz beköszöntével rengeteg akácfa ontja mézédes illatát. Sokat gondolkodtam, hogyan is tudnám ezt az illatot a konyhába varázsolni, így találtam ki ezt a szörpöt. Azon túl, hogy nagyon finom, rendkívül hatásos gyógyhatása is van, náthára, köhögéscsillapításra, gyomorsavtúltengésre kiválóan alkalmas. Csak a virágját használhatjuk,  az akácfa többi része, szára, kérge, levele mérgező fehérjéket tartalmaz. Mindig csak a friss, egészséges virágokat szedjük le, a fáról lehullt, elvirágzott virágokat nem szabad felhasználni.

 A vizet feltesszük forrni és a már meleg vízbe beletesszük a cukrot. Kevergetjük, amíg fel nem oldódik és forrásig melegítjük. Ha már forr a szirup, elzárjuk a tüzet, majd beletesszük az akácvirágokat , melyeket korábban leszedegettünk a fürtről és a vékony szeletekre vágott citromkarikákat. Ha már langyosra hűlt, belekeverjük a citromsavat is.  Ha sikerül tiszta, természet közeli helyről beszerezni a virágokat, előzőleg nem kell megmosni. Hűvös helyen, pl. kamrában,  lefedve legalább 5 napig pihentetjük, naponta kétszer átkeverjük. Ezalatt az idő alatt az ízek igazán jól összeérnek. Ezután kihalásszuk a virágokat és citromot a szörpből, egyszer enyhén felforraljuk, és még forrón jól zárható, pl. literes kapcsos üvegekbe töltjük. 24 órára meleg dunsztba rakjuk. (kis ládába vagy dobozba bebugyolálva paplannal, takarókkal hogy minél lassabban hűljön ki) Fontos, hogy amikor a szörpöt üvegekbe töltjük a tölcsérre egy gézlapot vagy egy erre a célra befogott selyemharisnya darabot húzzunk, így a szörp szép átlátszó és tiszta lesz.  Tartósítószer nem kell hozzá, hűvös helyen hónapokig eláll.1:10 arányban ásványvízzel vagy szódával hígítva fogyasztjuk.

4 megjegyzés:

 1. Akácból nem főztem szörpöt...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is tavaly főztem először, nagyon szeretem az illatát, gondoltam szörpnek is finom lesz. Nagy sikere volt itthon. Bátran ajánlom.

   Törlés
 2. Remélem, lesz időm megpróbálni.

  VálaszTörlés
 3. Remélem, lesz időm megpróbálni.

  VálaszTörlés