· 2,7-3 dl langyos víz
· 2 tk. só
· 2 ek. olívaolaj
· 50 dkg liszt
· 1 tk. cukor
· 3 dkg élesztő
- Hogy sikerünk legyen a pita tésztánál, nagyon fontos, hogy alaposan dagasszuk össze a hozzávalókat, illetve a forró sütőben való gyors sütés.
- A hozzávalókból kissé lágyabb tésztát dagasztunk, majd hagyjuk a duplájára kelni. Kb. 45-60 perc kell neki. Ezután 6-8 darabra vágjuk, gömbölyítjük őket, hagyjuk 20 percig pihenni.
- Előmelegítjük a sütőt a lehető legforróbbra, ez nálam 250 fok, légkeverés.
- A gombócokat kinyújtjuk, kb 2 mm vastagra, ovális formára. Rátesszük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, kb 2-3 db fér el és letakarva addig hagyjuk pihenni, míg a sütő felmelegszik.
- A többit sem hagyjuk a nyújtódeszkán, hanem rátesszük egy másik sütőpapírra. Amikor egy adag megsült és kivettük őket a tepsiből, egyszerűen csak áthúzzuk a következő adaggal telt sütőpapírt a tepsibe és irány a sütő. Ezzel megkíméljük őket attól, hogy kézzel hozzányúljunk és akaratlanul megnyomkodjuk őket.
- Betoljuk a tepsit az előmelegített sütőbe, 5-6 perc sütés elég nekik. Ha már púposodik garantáltan jó, de van, hogy csak szépen megkel.
- Nem kell megijedni, egy kis ügyeskedéssel, vagy éles késsel, úgy is lehet bele rést varázsolni. Általában dupla adagot szoktam készíteni, ami megmaradt, megy a fagyasztóba.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése