· 50-60 bodzavirág
· 8 kg cukor
· 4 liter víz
· 1 kg citrom
· 20 g citromsav
Kedvenc szörpöm gyerekkorom óta soha nem tudom megunni, télen, nyáron, bármikor.
A vizet feltesszük forrni és a már meleg vízbe beletesszük a cukrot. Kevergetjük, amíg fel nem oldódik és forrásig melegítjük.
Ha már forr a szirup, elzárjuk a tüzet, majd beletesszük az bodzavirágokat és a vékony szeletekre vágott citromkarikákat. Ha már langyosra hűlt, belekeverjük a citromsavat is. Ha sikerül tiszta, természet közeli helyről beszerezni a virágokat, előzőleg nem kell megmosni, úgy sokkal több virágpor marad rajta. Hűvös helyen, pl. kamrában, lefedve legalább 6 napig pihentetjük, naponta kétszer átkeverjük. Ezalatt az idő alatt az ízek igazán jól összeérnek. Ezután kihalásszuk a virágokat és citromot a szörpből, egyszer enyhén felforraljuk, és még forrón jól zárható, pl. literes kapcsos üvegekbe töltjük. 24 órára meleg dunsztba rakjuk. (kis ládába vagy dobozba bebugyolálva paplannal, takarókkal hogy minél lassabban hűljön ki) Fontos, hogy amikor a szörpöt üvegekbe töltjük a tölcsérre egy gézlapot vagy egy erre a célra befogott selyemharisnya darabot húzzunk, így a szörp szép átlátszó és tiszta lesz. Tartósítószer nem kell hozzá, hűvös, sötét helyen hosszú hónapokig eláll. Ebből az adagból kb. 12 liter szörp lesz. 1:8 arányban ásványvízzel vagy szódával hígítva fogyasztjuk.
Még mindig ez az egyik kedvenc!!!
VálaszTörlésNagyon praktikus ès alapos a recept.Èrdemes elkèszìteni.
VálaszTörlésNekem is ez a kedvencem !
Nagyon praktikus ès alapos a recept.Èrdemes elkèszìteni.
VálaszTörlésNekem is ez a kedvencem !