Pünkösd közeledtével, Ani a A parókia konyhájából blog írója játékot hirdetett. Egy pünkösdi menü készítése a feladat, mely tartalmaz egy húsos főételt flambírozva, valamint egy desszertet, melynek sok apró alkotóeleme van, mégis egységes egész és finom illata van. Az én asztalkámon a következők sorakoznak:
Flambírozott mézes csirkemell, krumplipürével, karamelles almával
- 50 dkg csirkemell
- 1 evőkanál méz
- só, bors
- olaj
- 2 evőkanál konyak
- A csirkemellet vékonyan szeleteljük. Sózzuk, borsozzuk, megkenjük a mézzel és jól átdörzsöljük. Egy óráig pihentetjük.
- Egy serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a filéket és oldalanként 3-3 perc alatt megsütjük.
- Végül meglocsoljuk a konyakkal és meggyújtjuk.
A feladathoz hozzátartozott, hogy a lángokat fényképen örökítsük meg.
A karamelles almához 4 evőkanál cukrot karamellizálunk, beledobunk 4 meghámozott, kockákra vágott almát és 10 perc alatt összefözzük. Végül hozzáadunk egy kiskanál citromlevet, megszórjuk fahéjjal és összekeverjük.
Desszertnek egy pitét választottam, epres-meggyes tejes pite csokidarabkákkal
- 4 tojás
- 3 dl 22 %os tejszín
- 2 dl tej
- 2 púpos evőkanál liszt
- 15 dkg cukor
- két maréknyi magozott meggy
- 20 dkg eper
- 2 húsvétról megmaradt csoki tojás
- fahéjas porcukor a tetejére
- A tojásokat felverjük, a cukorral habosra keverjük. A lisztet csomómentesre keverjük a tejjel, tejszínnel, majd hozzáadjuk a cukros tojáshabhoz.
- Egy 26 cm-es piteformát kikenünk margarinnal, az aljára rétegezzük a meggyet, félbevágott eperszemeket, rámorzsoljuk a csokit.
- Végül ráöntjük a tésztát és 180 fokos előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük.
- Ha kihűlt, tetejét megszórjuk fahéjas porcukorral.
Verus, nagyon klassz lett az ételed! Gratulálok! :)
VálaszTörlésKöszönöm Roza! A tied is nagyon szuper, imádom a báránysültet.
TörlésNagyon gusztákat főztél, sütöttél! A lángod nagyon jól sikerült, kicsit irigykedtem is, hogy nekem miért nem sikerült :-) Gratulálok hozzá, ügyes vagy!
VálaszTörlésKöszönöm Kati, nekem is csak 2. próbálkozásra sikerült, életemben nem flambíroztam még :)) Nagy móka volt, egyszerre gyújtogatni, vigyázni, hogy semmi gyulladjon fel és még fotózni is...:)
Törlés