Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2020. október 14., szerda

XXL-es szilvás gombóc

 


Egyik kedvencem Csenger receptjei közül. Már annyira profi benne, hogy teljesen érzésből csinálja, pontos adagok nélkül. Így most ez a recept picit más, mint a többi, de igyekszem úgy leírni, hogy ti is el tudjátok készíteni. Az alaprecept adagjai: 1 kg krumpli, 25-30 dkg liszt, 1 tojás, só, porcukor, fahéj és szilva, olaj és zsemlemorzsa 

Hozzáavalók 8 gombóchoz:

  • 2 nagyobb krumpli
  • 8 szem szilva
  • egy fél kiskanál só
  • porcukor és fahéj
  • olaj és zsemlemorzsa

  1. Két nagyobb krumplit héjában puhára főzünk. Még langyosan leszedjük a héját és egy krumplinyomóval, nálunk egy nagy fokhagymanyomó, áttörjük. 
  2. A krumplihoz keverjük az egész tojást, egy fél kiskanál sót és annyi lisztet amennyit felvesz. Nagyon lágy, de már formázható tésztát kell kapnunk. 
  3. Lisztezett deszkán henger formára sodorjuk, majd a tésztát 8 felé vágjuk. Kézzel egyenként kör alakúra nyújtogatjuk. 
  4. A kör közepére helyezünk egy fél szilvát, megszórjuk fahéjas porcukorral, rátesszük a szilva másik felét. Óvatosan, gombóccá formázzuk. Ha szükséges, hogy teljesen eltűnjenek az illesztések, használjuk egy pici lisztet. 
  5. A zsemlemorzsát kevés olajon aranybarnára pirítjuk. 
  6. Forrásban lévő enyhén sós vízben kifőzzük. Ha  gombóc feljött a víz tetejére, várunk még fél percet és kiszedjük a zsemlemorzsás serpenyőbe. Áthengergetjük, hogy mindenhol jó morzsás legyen. 
  7. Melegen, fahéjas porcukorral tálaljuk. 






Jó étvágyat kívánok!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek, a fiad ismét remekelt! Nagyon finomak lehetnek 😀.

    VálaszTörlés
  2. Azt a mindenit de nagyon guszta! Ebből nekem kettő elég is lenne!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Éva! Én kettővel pukkadásig laktam!🙂🙂😃

      Törlés