Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. december 19., hétfő

Aszalt szilvával, gesztenyével töltött dagadó



·        10-12 szem aszalt szilva
·        1 csomag gesztenyepüré (25 dkg)
·        1 kg sertés dagadó
·        4-5 vékony szelet kolozsvári szalonna
·        4 fej vöröshagyma
·        4 közepes méretű alma
·        3 gerezd fokhagyma
·       
·        morzsolt oregánó, kakukkfű
·        1 csapott evőkanál liszt
·        olaj

A dagadót megmossuk, majd egy éles késsel, bátrabbak az újaikat is használatba véve óvatosan felszúrjuk. Kívül, belül megsózzuk, majd egy órán át pihentetjük. Az aszalt szilvákat félbevágjuk, összekeverjük a gesztenyepürével, majd megtöltjük vele a dagadót. A rést hústűvel, vagy fogpiszkálóval összetűzzük. 


Egy tepsit kiolajozunk, beletesszük a húst és köré rendezgetjük a megtisztított negyedbe vágott hagymát. Ráfektetjük a félbevágott almadarabokat és beletesszük a fokhagymagerezdeket is. Megszórjuk az egészet egy-két csipetnyi oregánóval, kakukkfűvel. A szalonna szeleteket beirdaljuk, majd elrendezgetjük a dagadó tetején. Hozzáadunk 1 dl vizet, és alufóliával lefedve 200 fokon kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk.   Több víz nem kell hozzá, az alma valamint a hagyma elegendő vizet enged ki.
Ha  a hús megpuhult, levesszük a fóliát, a szalonnát a hús mellé szedjük és addig sütjük tovább, míg a hús szépen megpirul. A keletkezett szaftot lemerjük, és egy serpenyőben egy kis liszttel mártássá sűrítjük. Utána ízesíthetjük, sóval, borssal, kakukkfűvel.  Burgonyakörettel tálaljuk 




1 megjegyzés: