· 40 dkg liszt
· 1 csomag sütőpor
· 5 tojás
· 2-2,3 dl tej
· 25 dkg olvasztott margarin
· 1 csapott kiskanál őrölt fahéj
· 70-80 dkg felezett sárgabarack (befőtt)
· 4-5 evőkanál sárgabarack lekvár
· 25 cukor
· 2 csipetnyi só
· egy marék tört dió
· margarin a tepsi kikenéséhez
· A karamellhez: 15 dkg cukor + 5 dkg margarin
A puha margarint, 5 tojás sárgáját, 25 dkg porcukrot pici sóval jó habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a tejet, a lisztet és a sütőport, fahéjat, és csomómentesre keverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük majd óvatosan belekeverjük lisztes tésztához.
Egy tepsit kikenünk margarinnal, kilisztezzük, majd belesimítjuk a tésztát. A tetején elrendezgetjük a sárgabarackokat, majd a lekvárt a barackszemek közé kanalazzuk. Nyáron friss gyümölcsöt használjunk, télen marad a befőtt. Megszórjuk a morzsolt dióval, majd betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe és kb. 45-50 percig sütjük. Tűpróbát végzünk, ha a tészta nem ragad rá a tűre, készen van. Kivesszük a tepsit és egy kicsit hűlni hagyjuk. Közben a 15 dkg cukorból elkészítjük a karamellt. Lassú tűzön elkezdjük a cukrot pirítani, majd amikor kezd karamellizálódni és aranybarna színe lesz, óvatosan belekeverjük a margarint. Arra figyeljünk, hogy a cukrot nem pirítsuk meg nagyon, ha már sötétbarna, az íze keserű lesz. Egy kicsit habzani fog, de kevergessük tovább és 1-2 perc után szép selymes lesz. A karamellt óvatosan eloszlatjuk a tészta tetején, vigyázzunk, hogy ne csöppenjen a kezünkre, mert égési sérüléseket okozhat. A süteményt a tepsiben hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük, tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése