· 5 közepes fej gomba
· 1 fej vöröshagyma
· 1 gerezd fokhagyma
· 15 dkg margarin
· 3,5 dl tejföl
· só, bors, csipetnyi morzsolt majoránna
· fél csokor petrezselyem zöld
· csipetnyi pirospaprika
· ½ kiskanál cukor
A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk és a margarinban gyakori kevergetéssel, közepes lángon puhára pároljuk, majd enyhén megpirítjuk. A gombákat megpucoljuk, majd cikkekre vágva vékonyan szeleteljük. Hozzáadjuk a megpirított hagymához a zúzott fokhagymával együtt és jól átkeverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, beletesszük az apróra vágott petrezselyem zöld felét., morzsolt majoránnát Megszórjuk egy csipetnyi pirospaprikával. Fedővel lefedve 3-4 percig pároljuk, majd a fedőt levéve, óvatosan hozzákeverjük a tejfölt is. Addig főzzük kis lángon, míg a tejföl is felforr. Folyamatosan kevergetni kell, különben a tejföl összeugrik és csomós lesz. Végül beleszórjuk a maradék petrezselyem zöldet és ha szükség, utána ízesítünk, sóval, borssal, pici cukorral.
Kis tálkákban adagolva, friss kenyérrel tálaljuk.
Pici cukrot én is mindig teszek bele, kiemeli az ízeket.Piritós kenyérrel szoktuk enni.Nagyon finom. :-)
VálaszTörlés