·
50 dkg tarja
· 20 dkg gomba
·
5 dkg füstölt húsos
szalonna
·
2 fej vöröshagyma
·
2 gerezd fokhagyma
·
só, bors, morzsolt
majoránna
·
½ kiskanál pirospaprika
·
2 csapott evőkanál
liszt
·
3 evőkanál tejföl, fél csokor petrezselyemzöld
· olaj vagy zsír
A húst
megmossuk, majd vékony, kb. 4-5
cm hosszú
csíkokra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, félbevágjuk, majd vékonyan
felszeleteljük. A hagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és lassú tűzön,
kevés olajon vagy zsíron gyakori kevergetéssel üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a
zúzott fokhagymát, 2-3 csipetnyi majoránnát, jól átkeverjük, 1-2 percig
pirítjuk majd beletesszük a húst és fehéredésig pirítjuk. A tűzről levéve,
ízlés szerint megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a szalonna darabot a
bőrével együtt, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje.
Fedő alatt kis
lángon addig főzzük, míg a hús majdnem megpuhul. Ha szükséges, az elpárolgott
vizet pótoljuk. Ekkor hozzáadjuk a gombát és további 20 perc alatt összefőzzük.
Két csapott evőkanál lisztet elkeverünk három evőkanál tejföllel valamint egy kevés
vízzel és ezzel behabarjuk a tokányt, majd belekeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet is. Tálalás előtt a szalonnadarabot kivesszük. Galuskával kínáljuk.
A
galuskához:
- 40 dkg liszt
- 2 tojás
- 1 csapott kiskanál só
- kb. 3 dl víz
Az alapanyagokat
egy keverőtálban csomómentesre keverjük. Közepesen lágy tésztát kell, hogy
kapjunk, a vizet óvatosan adagoljuk, a liszt minőségétől is függ, hogy mennyi
vizet igényel. Nokedliszaggatóval bő, lobogó, sós vízbe ( 4 liter vízhez adjunk 2
csapott kiskanál sót, valamit 2 evőkanál olajat) szaggatjuk, enyhén
megkavarjuk, hogy a galuskák ne ragadjanak össze. Az újbóli forrást követő 1-2
percben amint a galuskák feljöttek a víz felszínére, egy nagy szűrővel már ki
is szedhetjük. Forró vízzel leöblítjük, lecsurgatjuk, tálba tesszük, majd 1-2
kanál olajjal összekeverjük. Ezt a
mennyiséget három részre osztva főzzük ki.
Jó étvágyat kívánok!
Hú de guszta, egy nagy tányérral kérnék:)
VálaszTörlésKöszönöm, küldöm :-)
TörlésDe gyönyörű fotók, nagyon kínálja magát. Az ilyen szaftos ételek nálunk is mindig bejönnek. A nokedli meg pláne, csak ritkán készítem:)
VálaszTörlésKedves vagy, köszönöm. Én is nagyon szeretem a szaftos tokányokat, a nokedli meg egyenesen az egyik kedvencem.
TörlésVerus, ez már merénylet!! Olyan gyönyörűségeket főzöl folyamatosan, hogy a képek láttán beindul az emberben a pavlovi reflex.
VálaszTörlésKöszönöm María :-)))Azért te sem panaszkodhatsz :-)
Törlés