- 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 5 evőkanál cukor
- 5 dkg margarin
- 2 tojássárgája,
- késhegynyi só
- 60 dkg liszt
- 1 kiskanál rum
- 1 liter olaj a sütés
Csokikrém:
- 12 dkg porcukor
- 2 púpos evőkanál kakaópor
- 2 nagyobb tojás sárgája
- 3-4 ml víz
- 4 dkg vaj vagy margarin
Ez a hét úgy látszik az az újdonságok kipróbálása jegyében telik, mert még ilyet sem sütöttem eddig. Sima szalagos fánkot már igen, de töltöttet még nem. Egy
kicsit tartottam tőle, hogy majd sütés közben kifolyik a csokikrém, de szépen
megsült és a krém is benne maradt :-) Nagyon ízletes, bátran
ajánlom mindenkinek.
A fánk enyhén
kényes tészta, ezért a helyiség ahol dolgozunk legyen viszonylag meleg, huzatmentes.
1,5 dl tejet
meglangyosítunk, belemorzsolunk 3 dkg élesztőt és beleteszünk 1 evőkanál
cukrot. Egy nagy keverőtálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a maradék
cukrot, sót, lágy margarint valamint egy kiskanál rumot. A rum megakadályozza, hogy
sütés közben a tészta sok olajat szívjon fel. Amikor az élesztő
megkelt, hozzáadjuk a liszthez, a
megmaradt tejjel együtt. A tejet óvatosan adagoljuk, függ a liszt
minőségétől, hogy a tészta mennyit vesz fel. Nagyon jól kidolgozzuk, először
kézzel, majd robotgéppel kb.10 perc
alatt hólyagosra dagasztjuk Lágy tésztát kell, hogy kapjunk, ami nem ragad a tálhoz, kezünkhöz. Ha mégis
így tenne, adjunk hozzá még egy kis lisztet. Letakarjuk, és langyos helyen
duplájára kelesztjük.
Míg kel a tészta,
elkészítjük a csokikrémet. A porcukrot és a kakaót a vízzel felmelegítjük és
jól elkeverjük. Mikor kicsit kihűlt, akkor egyesével hozzáadjuk a
tojássárgákat. A vajat enyhén megolvasztjuk, jól kikeverjük, majd ezt is a krémhez adjuk.
Ha megkelt a
tészta, lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, két részre osztjuk és mindkét részt
kb. fél cm vékonyra nyújtjuk. Egy szaggatóval kört rajzolunk és mindegyik kör
közepébe egy kiskanálnyi krémet helyezünk. Majd óvatosan ráfektetjük a másik
lapot, és a csokikrém körül enyhén megnyomkodjuk, hogy kissé összetapadjon. 10
percig pihentetjük, majd kiszaggatjuk és további fél óráig békén hagyjuk. A
megmaradt tésztadarabkákat lazán összegyúrhatjuk, kelesztjük és ha még maradt
krémünk, hasonlóan járunk el. Ha nem, akkor sima fánknak kisütjük. Én most nem
gyúrtam össze, hanem a tésztadarabkákat kisütöttem a forró olajban, és megszórtam
porcukorral. A gyerekeim nagyon örültek a különböző formájú, ropogós fánkdarabkáknak.
A fánkot
középforró bő olajban egyenletes tűzön sütjük. Ha túl forró az olaj,
akkor hirtelen sül és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem
lesz szalagos. Egy oldala kb. 1 perc alatt sül meg. A sütésnél vigyázzunk
arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra.
Egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér, hogy legyen hely a
növekedésre. A sütés kezdetén fedjük le az edényt, majd ha átfordítottuk, fedő
nélkül süssük tovább. A pirosra sült fánkot szűrőkanállal szedjük ki egy
szalvétával borított tányérra, és még melegen szórjuk meg porcukorral.
Nyami, ez nagyon finom lehet. Régebben készítettem ilyet én is, vaníliás és csokis változtaban. az a baja, hogy túl finom, nehéz abbahagyni:)Jó ötlet ez a fajta kiszaggatás:)
VálaszTörlésHát igen, nálunk is szinte egy ültünkben elfogyott. Az hiszem legközelebb duplázom az adagot.
TörlésVeeruskám! Azért ez nem semmi !!!! Csokis fánk ?? !! Jöhetne legalább 1 db. Nagyon guszták. Eltakartam a szemem, de az ujjaim között pislogtam rájuk :)
VálaszTörlésKedves vagy, köszönöm! Bevallom, én is rém büszke voltam magamra :-))
TörlésEz nem semmi, erre felé jár mindig a family frostos autó, ahol lehet venni töltött mini berlinert, amit imádok, na az pont ilyen, szóval jól jött nekem most ez a recept!
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik, majd írd meg, milyen lett:-)
TörlésEz eszméletlenül jóóóóó! :))) Mentettem kipróbálásra! :)
VálaszTörlésEz eszméletlenül jóóóóó! :))) Mentettem kipróbálásra! :)
VálaszTörlés